Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Smrteľná zrážka v oblakoch: Nehoda dvoch vrtuľníkov si vyžiadala životy vojakov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Dimitris Tosidis/Pool via AP)

KÁBUL - Deväť vojakov prišlo o život pri zrážke dvoch vrtuľníkov afganskej armády v južnej provincii Helmand. Stroje prevážali zranených vojakov, informovala v stredu agentúra AP.

Podľa ministerstva obrany v Kábule sa vrtuľníky zrútili v utorok neskoro večer v horskom okrese Nawa. Ku kolízii došlo počas pokusu o vzlietnutie v dôsledku bližšie nešpecifikovaných technických problémov. Miestne médiá informovali, že úlohou helikoptér sovietskej výroby typu Mi-17 bolo dopraviť na miesto posily a evakuovať vojakov zranených počas bojov s militatmi. Okolnosti zrážky už vyšetrujú príslušné orgány.

 

 

O život prišli deviati afganskí členovia posádok a vojaci, ktorí sa nachádzali na palube vrtuľníkov. Podľa miestnych úradov začalo militantné hnutie Taliban minulý týždeň v rôznych oblastiach provincie Helmand podnikať koordinované útoky, ktoré sa cez víkend ešte zintenzívnili. Talibovia zničili niekoľko mostov vedúcich ponad miestnu diaľnicu, ktorá je preto teraz uzavretá.

K ozbrojeným stretom došlo v pondelok aj v Laškargáhu - hlavnom meste provincie Helmand. Americké vojenské letectvo preto vykonalo sériu náletov na podporu afganských síl, ktoré sa v provincii Helmand ocitli pod paľbou militantov. Pred ťažkými bojmi v provincii Helmand utieklo počas posledných dní zhruba 35.000. Podľa odhadov OSN z utorka bolo počas masívnej ofenzívy Talibanu zabitých alebo zranených približne 200 ľudí.

Viac o téme: NehodaZrážkaVrtuľníkyAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu