Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Maďarsko zatvára 1600 domovov pre hrozbu KORONAVÍRUSU: Týka sa to 100-tisíc ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ - Prísny zákaz návštev vo všetkých sociálnych zariadeniach v Maďarsku a zákaz opustenia týchto inštitúcií pre hrozbu šírenia nového druhu koronavírusu sa celkovo dotýka 100.000 ľudí. Uviedol to v pondelok štátny tajomník rezortu ľudských zdrojov zodpovedný za sociálne záležitosti Attila Fülöp.

Podľa Fülöpa sa zákaz vzťahuje na domovy dôchodcov aj psychiatrické liečebne. "V prípade 1600 sociálnych zariadení do 1. septembra pandémia koronavírusu prenikla iba do troch percent z nich, možno teda konštatovať, že tento sociálny systém v krajine vďaka jej zamestnancom zvládol epidemiologický nápor. Výnimkou je iba hlavné mesto, ktoré prevádzkuje 30 sociálnych zariadení. K nim sa viažu až dve tretiny úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19," zdôraznil štátny tajomník vo verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová nariadila uvedený zákaz 8. septembra. Výnimkou v zákaze návštev domovov je rozlúčka s príbuzným v konečnom štádiu ochorenia. Zákaz opustenia sociálnych zariadení sa netýka nočných útulkov a dočasných ubytovní pre bezdomovcov.

Viac o téme: OpatreniaDomovyZatváranieMaďarskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu