Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Rakúsko zažíva začiatok druhej vlny, tvrdí Kurz: Krajina hlási 463 nových prípadov

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz
Rakúsky kancelár Sebastian Kurz (Zdroj: SITA/AP/Ronald Zak)

VIEDEŇ - Rakúsky kancelár Sebastian Kurz v nedeľu varoval pred ďalším rozširovaním koronavírusovej pandémie v krajine. Vo vyhlásení pre tlačovú agentúru APA uviedol, že sa obracia na obyvateľov s "dôraznou výzvou", aby dodržiavali prijaté opatrenia, pričom očakáva prekročenie 1000 nových prípadov nákazy za deň.

"To, čo práve zažívame, je začiatok druhej vlny. Počty nakazených sa zo dňa na deň zvyšujú," uviedol Kurz. "Kým pred dvoma týždňami to bolo okolo 350 infikovaných za deň, včera (v sobotu) sme ich už mali viac ako 850. Mimoriadne dramatický je vývoj vo Viedni, kde je zaznamenávaných približne 50 percent všetkých nových infekcií v Rakúsku. A čoskoro dosiahneme hranicu 1000 novoinfikovaných za deň," vyhlásil šéf rakúskej vlády.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

"Prosím obyvateľov, aby dodržiavali všetky opatrenia, zredukovali sociálne kontakty, nosili ochranu úst a nosa a všade zachovávali odstup, nakoľko je to možné," apeloval Kurz. Kancelár však podľa vlastných slov celkovo nezmenil svoj postoj z konca augusta v tom, že vidno "svetlo na konci tunela" - a tiež že leto v budúcom roku bude už všeobecne znova "normálne".

"Ale pre nás všetkých to bude národná jeseň a zima. Preto sa teraz od nás všetkých vyžaduje, aby sme výzvy nadchádzajúcich mesiacov spoločne zdolali s rovnakou disciplínou a ohľadom ako na jar," dodal Kurz.

V sobotu hlásilo Rakúsko 869 nových prípadov nákazy za posledných 24 hodín, z toho rekordných 444 vo Viedni. Celkovo krajina zaznamenala takmer 33.000 infikovaných a vyše 750 úmrtí na Covid-19. Kurz v piatok oznámil, že od pondelka sa v Rakúsku sprísnia reštrikcie týkajúce sa nosenia rúšok, ktoré bude povinné už vo všetkých obchodoch a verejných budovách, a dodržiavania odstupu na verejných podujatiach a v reštauráciách.

Rakúsko hlási 463 nových prípadov COVID-19

Počet nových prípadov nákazy koronavírusom za posledný deň zreteľne klesol nielen vo Viedni, ale aj v celom Rakúsku. Tamojšie ministerstvá vnútra a zdravotníctva hlásili v nedeľu 463 novoinfikovaných, z nich 149 vo Viedni, informovala agentúra APA.

V sobotu oficiálne údaje ukázali 869 pozitívnych výsledkov testov za posledných 24 hodín, z toho 444 vo Viedni, kde išlo o najvyšší denný prírastok novoinfikovaných od začiatku pandémie. Okrem rakúskej metropoly zaznamenali zo soboty na nedeľu väčší počet prípadov spolkové krajiny Dolné Rakúsko (92), Horné Rakúsko (52) a Tirolsko (51).

Od začiatku pandémie registruje Rakúsko 33.159 infikovaných novým koronavírusom, v dôsledku nákazy zomrelo v krajine 756 ľudí a 26.760 osôb sa uzdravilo (stav nedeľu o 9.30 h). Aktuálne v nemocniciach ošetrujú 226 pacientov s ochorením COVID-19, z nich 44 na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Viac o téme: ZačiatokKancelárDruhá vlnaRakúskoKoronavírusSebastian KurzCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu