Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Nemecko zaradilo Prahu na zoznam rizikových oblastí: Koniec párty, v Česku padajú rekordy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN – Večierky si vybrali svoju daň. To k zaradeniu Prahy na nemecký zoznam rizikových oblastí kvôli nárastu prípadov koronavírusu uvádza portál nemeckej rozhlasovej a televíznej stanice MDR. Denník Augsburger Allgemeine poznamenáva, že sa dlho zdalo, že Česko pandémiu ochorenia covid-19 zvláda dobre, teraz ale rýchle šírenie infekcie prinútilo českú vládu konať.

O bujarých oslavách v Prahe, kam kvôli zatvoreným diskotékam v Nemecku mierili aj mladí Nemci, nemecké médiá informovali už počas leta. Večierky sa očividne kvôli vysokému riziku nákazy nepáčili ani nemeckým úradom, ktoré teraz podľa českého ministra zahraničia Tomáša Petříčka ocenili, že Česko otváraciu dobu pražských nočných podnikov obmedzilo.

KORONAVÍRUS Česko hlási 1161 nových prípadov, ľudia nad 60 rokov dostanú rúška

Denník Frankfurter Allgemeine Zeitung ešte pred zaradením českej metropoly medzi rizikové oblasti písal, že z premianta a vzorného žiaka sa stalo problémové dieťa. Dodal, že obozretnosť, s akou Česi na jar zavádzali karanténne opatrenia, vyprchala.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Česko hlási rekordné koronavírusové čísla: Znepokojujúci stav v krajine rieši aj WHO

Bavorská rozhlasová a televízna spoločnosť Bayerischer Rundfunk vo štvrtok informovala, že Česko zaznamenáva rekordné nárasty počtu infikovaných. Venuje sa tiež tomu, že stále nie je jasné, koľkých českých pendlerov sa obmedzenie v podobe nutného negatívneho testu dotkne. Český premiér Andrej Babiš v stredu krátko pred nemeckým rozhodnutím povedal, že zanesenie Prahy na rizikový zoznam sa pendlerov dotknúť nemá.

Nemecké médiá sa vo štvrtok tiež zmieňujú o tom, že kvôli zaradeniu Prahy na index môžu Nemci bezplatne zrušiť svoje rezervácie výletov do českého hlavného mesta. Zhodne k tomu dodávajú, že pre pražských prevádzkovateľov hotelov a reštaurácií a ďalších, ktorých živí turizmus, je nemecké rozhodnutie ďalšou ranou.

Opäť viac ako tisíc prípadov

Česká republika zaznamenala v stredu 1161 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, informoval vo štvrtok spravodajský server Novinky.cz. Česko hlásilo viac ako tisícku prípadov aj v utorok, keď v krajine potvrdili 1164 infekcií.

V súčasnosti je v ČR nakazených 10.214 ľudí, z ktorých väčšina má len mierne príznaky ochorenia. Počet hospitalizovaných sa však podľa Noviniek.cz zdvojnásobil a dosiahol 244.  Od začiatku pandémie sa novým druhom koronavírusu v ČR nakazilo 31.036 ľudí a 444 osôb zomrelo.      Najvyšší nárast v počte nakazených v prepočte na 100.000 obyvateľov zaznamenal za posledných sedem dní okres Pelhřimov, kde je to 116 prípadov.

 Nové ohnisko nákazy sa objavilo v obci Nová Ves v okrese Plzeň-juh. V tomto okrese registrujú takmer 111 nakazených na každých 100.000 obyvateľov. V Prahe je tento ukazovateľ na úrovni 96.

V Prahe podľa ministerstva zdravotníctva nastal komunitný prenos nákazy. Belgicko a Nemecko zaradili hlavné mesto ČR do červených zoznamov rizikových miest. Ľudia prichádzajúci z oblasti Prahy musia absolvovať karanténu alebo predložiť test, ktorý nie je starší než 48 hodín. Z dôvodu zhoršenia epidemiologickej situácie platí od štvrtka na celom území Česka povinnosť nosiť rúška v priestoroch budov vrátane zamestnania. Česká vláda v stredu večer rozhodla, že ľudia vo veku nad 60 rokov dostanú jeden respirátor a päť kusov rúšok, uviedol na Twitteri Úrad vlády ČR.

Viac o téme: PrahaNákazaCovid-19KoronavírusŠírenieVečierky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu