Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Česko hlási rekordné koronavírusové čísla: Znepokojujúci stav v krajine rieši aj WHO

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP, TASR/AP)

PRAHA - Situácia v Českej republike ohľadom šírenia nákazy koronavírusom je podľa českej pobočky Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) teraz znepokojujúca. Dáta ukazujú rastúcu úroveň šírenia infekcie naprieč krajmi a okresmi a pribudlo hospitalizovaných pacientov s covidom-19, vrátane tých, ktorí sú vo vážnom stave. Riešením nie je zastaviť trasovanie kontaktov infikovaných, ale zvýšiť kapacity, uviedla pobočka na facebooku.

Riaditeľka pražskej hygienickej stanice Zdeňka Jágrová minulý týždeň uviedla, že Praha prestáva zvládať dohľadávať kontakty infikovaných. V pondelok minister zdravotníctva Adam Vojtěch potom podľa vyjadrenia premiéra Andreja Babiša informoval vládu o tom, že hygienické stanice uvažujú o trasovaní iba vážnych prípadov covidu-19. Viac informácií by malo byť oznámených do piatku, uviedol v pondelok premiér.

„Testovanie, trasovanie kontaktov a izolácia nemajú žiadnu inú alternatívu vo zvládaní covid-19. Ani u nás, ani kdekoľvek inde,“ uviedla zdravotnícka organizácia a doplnila, že testovanie na covid-19 sa značne rozšírilo a ukazuje dobré výsledky.

Česko hlási rekordné koronavírusové
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Denný nárast infikovaných v Česku v pondelok prekonal šiestykrát od začiatku epidémie päťstovku a aktuálne nakazených je cez 8 400 ľudí. Najvýraznejšie sa zvýšil počet infikovaných v regióne Pelhřimov, kde za posledných sedem dní pribudlo v prepočte na 100.000 obyvateľov 101 nových prípadov covidu-19. Druhý najvýraznejší nárast koronavírusu eviduje Praha, kde za uplynulý týždeň pripadá takmer 74 infikovaných na 100.000 obyvateľov.

KORONAVÍRUS V Česku pribudlo 563 infikovaných: Aktívnych je rekordných 8424 prípadov

Podľa vyjadrenia pražskej hygieničky Jágrovej z minulého piatku nie je aj napriek mimoriadnemu nasadeniu hygienikov a pomoci od medikov či armády pri súčasnom počte chorých možné kontaktovať všetkých v priebehu hodín, ako by si úrady v ideálnom prípade predstavovali. Pripustila, že v hlavnom meste sa trasovanie darí zo všetkých českých regiónov najhoršie.

Zdravotník v Česku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Zhruba o týždeň skôr hlavná hygienička Jarmila Rážová v Otázkach Václava Moravce povedala, že hygienici stíhajú trasovať do 400 nových prípadov denne. Po posilnení hygienických staníc a zapojení medikov a vďaka prevádzke informačnej linky 1221, ktorá začala fungovať 1. septembra, by sa podľa nej malo postupne zvládať trasovanie u 750 nových nakazených denne. V poslednom týždni počet pozitívnych testov v ČR opakovane presiahol 500, rekordných bolo piatkových 797 prípadov.

Viac o téme: ČeskoNákazaWHOCovid-19KoronavírusTrasovanieNárast
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu