Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Biden vystúpil na zjazde v Pittsburghu, Trumpa obvinil z podnecovania násilia

Joe Biden Zobraziť galériu (4)
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Carolyn Kaster)

PITTSBURGH - Demokratický kandidát na prezidenta USA Joe Biden vystúpil v pondelok na predvolebnom zjazde v Pittsburghu. Svojho rivala Donalda Trumpa obvinil z "podnecovania" násilia v Spojených štátoch, píše spravodajský portál NBC News.

"Tento prezident sa už dávno vzdal akéhokoľvek morálneho vodcovstva v tejto krajine. Nevie zastaviť násilie, pretože ho celé roky podnecuje," povedal Biden. "Môže si myslieť, že slová ako právo a spravodlivosť ho robia silným, ale to, že nevyzval vlastných stúpencov, aby sa prestali správať ako ozbrojená milícia, ukazuje, aký je slabý," pokračoval.

Joe Biden
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Carolyn Kaster)

"Je niekto, kto verí, že v Amerike bude menej násilia v prípade opätovného zvolenia Donalda Trumpa?" pýtal sa. Biden silno odsúdil nedávny nárast násilia vo viacerých amerických mestách. "Výtržníctvo nie je protestovanie. Rabovanie nie je protestovanie. Zakladanie požiarov nie je protestovanie," povedal.

Joe Biden
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Carolyn Kaster)

Biden sa vyjadril aj k niektorým konkrétnym obvineniam, ktoré voči nemu vzniesol Trump a iní republikáni počas minulotýždňového nominačného zjazdu Republikánskej strany: "Vyzerám ako radikálny socialista so slabým postojom k výtržníkom? Naozaj?"

Bidenov pondelňajší prejav bol prvým mimo oblasti blízko jeho domu v štáte Delaware od začiatku pandémie. Až do tohto týždňa sa demokratický kandidát vyhýbal akémukoľvek cestovaniu v rámci predvolebnej kampane. Tá sa doteraz odohrávala prevažne virtuálne. Trump a ostatní republikáni ho za tento postoj kritizovali.

Joe Biden
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Carolyn Kaster)

Biden okrem násilia poukázal aj na ďalšie krízy, ktorým Spojené štáty čelia, ako napríklad "koronavírusová epidémia, ekonomická devastácia" či rastúce rasové nepokoje. Dodal, že Trumpova administratíva nielenže tieto problémy nerieši, ale ich prehlbuje. Joe Biden a Donald Trump sa v súboji o Biely dom stretnú vo voľbách 3. novembra. Prieskumy verejnej mienky zatiaľ favorizujú Bidena, uvádza agentúra Reuters.

Viac o téme: PrimárkyDonald TrumpDemokratická stranaJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu