Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prokuratúra OSN vyzvala sudcov, aby potvrdili doživotie pre Mladiča

Na archívnej snímke bývalý bosnianskosrbský generál Ratko Mladič
Na archívnej snímke bývalý bosnianskosrbský generál Ratko Mladič (Zdroj: TASR /AP)

HAAG - Prokuratúra v stredu vyzvala sudcov OSN, aby potvrdili doživotný trest pre bývalého veliteľa bosnianskosrbských jednotiek Ratka Mladiča za vojnové zločiny vrátane genocídy, zatiaľ čo jeho právnici požadujú zbavenie viny alebo obnovu súdneho procesu. Píše o tom agentúra Reuters.

Mladič (77) velil bosnianskosrbským silám počas občianskej vojny v rokoch 1992-95. Súd ho uznal za vinného vo veci vraždy viac než 8000 moslimských mužov a chlapcov počas masakru v okolí bosnianskeho mesta Srebrenica v roku 1995. "Srebrenica bola Mladičovou operáciou a porota učinila správne rozhodnutie, keď dospela k záveru, že je zodpovedný za tieto zločiny," uviedla prokurátorka Laurel Baigová počas druhého a zároveň posledného dňa odvolacieho pojednávania.

Podľa sudcov je Mladič zodpovedný za "etnické čistky" namierené proti bosnianskym Moslimom a Chorvátom, ako aj za vraždenie a terorizovanie obyvateľstva počas 43-mesačného obliehania bosnianskeho hlavného mesta Sarajevo. Tieto akcie boli súčasťou plánu na vytvorenie "veľkého Srbska" z častí bývalej Juhoslávie. Mladič bude mať na záver stredajšieho pojednávania možnosť vystúpiť s desaťminútovým prejavom.

"Akékoľvek zabitia v Srebrenici, ktoré boli vykonané mimo boja, sú trestuhodné, ale nie sú zviazané s Mladičom," vyhlásil v utorok jeho advokát Branko Lukič. Odvolací proces sa koná na súde OSN v holandskom Haagu zriadenom na odvolacie konania a riešenie zostávajúcich prípadov bývalého Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY), ktorý svoju činnosť ukončil v roku 2017. Konania sa pre koronavírusovú pandémiu prenášajú prostredníctvom videa. Odvolací sudcovia ešte termín svojho rozhodnutia neurčili; podľa Reuters sa tak má stať v roku 2021.

Viac o téme: SudcoviaDoživotieProkuratúraGenocídaRatko MladičOSN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu