Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Brat samovražedného útočníka z Manchestru pozná verdikt: Odsedí si vyše polstoročie

Hašem Abedi je mladším bratom zosnulého samovražedného atentátnika Salmana Abediho
Hašem Abedi je mladším bratom zosnulého samovražedného atentátnika Salmana Abediho (Zdroj: SITA/AP/Force for Deterrence in Libya)

LONDÝN - Na doživotie s možnosťou prepustenia najskôr po 55 rokoch odsúdili vo štvrtok Hashema Abediho, brata páchateľa samovražedného bombového útoku, ktorý v máji 2017 po koncerte Ariany Grande v Manchestri zabil 22 ľudí. O verdikte londýnskeho súdu informovala agentúra AFP.

Hashem Abedi bol už v marci uznaný za vinného z vraždy, pokusu o vraždu a sprisahania s cieľom uskutočniť smrtiaci útok. Vynesenie verdiktu v jeho prípade sa však z dôvodu obmedzení zavedených pre pandémiu nového koronavírusu oneskorilo, uviedla agentúra AP. Abedi (23) sa na dvojdňovom pojednávaní na londýnskom súde, ktoré verdiktu predchádzalo a na ktorom zazneli emotívne vyjadrenia pozostalých, zúčastniť odmietol. Už predtým ale všetky obvinenia poprel.

Sudca Jeremy Baker uviedol, že hoci jeho mladší brat útok vykonal, Hashem Abedi bol v jeho príprave "neoddeliteľnou časťou". "Obžalovaný a jeho brat sú rovnako zodpovední za úmrtia a zranenia, ktoré spôsobili," povedal. Dodal, že Abedimu nebolo možné udeliť doživotný trest bez možnosti prepustenia, nakoľko mal v čase spáchania útoku menej ako 21 rokov.

Viac ako tri roky, ktoré už Abedi strávil vo väzbe sa zároveň započítajú do 55 rokov, po ktorých bude môcť žiadať o prepustenie. Samovražedný bombový útok v športovo-koncertnom komplexe Manchester Arena, ktorý sa odohral 22. mája 2017 po skončení koncertu americkej speváčky Ariany Grande, si vyžiadal 23 mŕtvych vrátane atentátnika a viac ako 200 zranených. Páchateľ Salman Abedi, ktorý v hale odpálil podomácky vyrobenú nálož, sa narodil v Manchestri rodičom líbyjského pôvodu.

Viac o téme: VäzenieútočníkSúd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu