Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nemecká letecká záchranka vyzdvihne ruského opozičného predstaviteľa Navaľného

Alexej Navaľnyj
Alexej Navaľnyj (Zdroj: SITA/AP/Pavel Golovkin)

BERLÍN - Leteckú záchrannú službu vyšlú po predstaviteľa ruskej opozície Alexeja Navaľného vo štvrtok o 24.00 h SELČ, oznámil tlačovej agentúre AFP šéf nemeckej mimovládnej humanitárnej organizácie Cinema for Peace (Film za mier) Jaka Bizilj. Navaľnyj bojuje o život v sibírskej nemocnici a je podozrenie, že ho otrávili.

"O polnoci vyšleme leteckú záchranku s lekárskym vybavením a špecialistami, ktorí Navaľného môžu priviezť do Nemecka," uviedol šéf organizácie Bizilj. Dodal, že berlínska nemocnica Charité je pripravená Navaľného liečiť. "Sme v kontakte s úradmi a dúfame, že dnes neskoro večer dostaneme všetky povolenia na prevoz a aj lekársku správu pacienta v kóme," dodal Bizilj. Navaľnyj je údajne v kóme na jednotke intenzívnej starostlivosti v nemocnici v meste Omsk. Organizácia už v minulosti podporovala členov ruskej opozície a v roku 2018 zariadila aj evakuáciu člena punkovej skupiny Pussy Riot zo zdravotných dôvodov, takisto po podozrení z otravy. Išlo o Piotra Verzilova, manžela poprednej členky kapely Nadeždy Tolokonnikovovej.

Navaľnyj (44) pocítil vo štvrtok nevoľnosť počas letu zo sibírskeho mesta Tomsk do Moskvy a neskôr stratil vedomie. Lietadlo núdzovo pristálo v Omsku a politika následne previezli do miestnej nemocnice. Podľa jeho hovorkyne Kiry Jarmyšovej bol Navaľnyj pravdepodobne otrávený neznámou toxickou látkou, ktorá bola primiešaná v šálke čaju. Navaľnyj tento čaj pil na letisku pred odletom a podľa Jarmyšovej to bolo jediné, čo ráno vypil.

Lekári, ktorí sa o Navaľného starajú, pracujú podľa agentúry AFP na záchrane jeho života. "Robia všetko možné, aby mu zachránili život," uviedol Anatolij Kaliničenko z jednotky intenzívnej starostlivosti omskej nemocnice. Toxín sa podľa lekárov zrejme do tela vstrebal rýchlejšie vďaka horúcemu nápoju. Presnú diagnózu pacienta zatiaľ nezverejnili. Navaľnyj je ostrým kritikom súčasného ruského prezidenta Vladimira Putina a v minulosti bol viackrát zadržaný. Takisto bol terčom opakovaných vyhrážok.

Viac o téme: OtrávenieRuskoNemeckoAlexej Navaľnyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu