Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zvrat v prípade Navaľného: FOTO Hrozila mu smrť! Jeho zdravotný stav nás znepokojuje

Jaka Bizilj informoval o Navaľného stave Zobraziť galériu (10)
Jaka Bizilj informoval o Navaľného stave (Zdroj: SITA/AP/Markus Schreiber)

BERLÍN - Zdravotný stav výrazného predstaviteľa ruskej opozície Alexeja Navaľného je veľmi znepokojujúci, povedal dnes v Berlíne novinárom ľudskoprávny aktivista Jaka Bizilj, ktorý sa podieľal na jeho dnešnom prevoze z Ruska do Nemecka. Ak by vo štvrtok lietadlo, na ktorého palube sa Navaľnému výrazne priťažilo, nepristálo núdzovo v Omsku, hrozila mu podľa nemeckých lekárov smrť, dodal Bizilj.

"Jeho zdravotný stav nás veľmi znepokojuje," povedal Bizilj novinárom pred berlínskou nemocnicou Charité, kam bol Navaľnyj dopoludnia prevezený po pristátí na letisku Tegel. Sanitku na ceste sprevádzala kolóna policajných motocyklov a áut. "Lekári nám veľmi jasne povedali, že ak by v Omsku núdzovo nepristál, zomrel by," vyhlásil aktivista.


FOTO Navaľného previezli do Berlína: Lekári robia rozsiahle testy! Rusi tvrdia, že otrávený nebol


Zvrat v prípade Navaľného:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP/Markus Schreiber)

Aktualizované 16:30 Navaľnyj mal podľa omských úradov v moči alkohol a kofeín

Analýza moču ruského opozičného politika odhalila alkohol a kofeín, uviedol dnes ruský denník Kommersant. Odvoláva sa na úrady v Omsku, kde bol Navaľnyj vo štvrtok 20. augusta v kóme hospitalizovaný. V jeho organizme sa však podľa úradov nenašli žiadne barbituráty, strychnín, ani jedy spôsobujúce kŕče, či syntetické jedy.

Zvrat v prípade Navaľného:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin, File)

Kommersant pripomenul, že po Navaľného hospitalizácii sa na sociálnych sieťach objavili anonymné špekulácie, podľa ktorých malo politikov zdravotných stav na svedomí údajné požitie kombinácie halucinogénnych látok a alkoholu. Avšak Navaľného horovkyňa Kira Jarmyšová vyhlásila, že opozičný predstaviteľ nepil alkohol ani neužíval žiadne lieky či iné substancie.

Úrady analýzu vysvetlili podozrením, že pacient mohol byť otrávený neistým toxínom. Žiadne jedy sa však podľa nich nenašli. Podrobné informácie boli odoslané spolu s pacientom berlínskej klinike Charité, kde sa teraz Navaľnyj nachádza. Kommersant pripomenul, že Navaľného stúpenci a príbuzní trvajú na otrave, zatiaľ čo ruskí lekári to vylučujú a ťažkosti diagnostikovali ako poruchu metabolizmu.

Nemecký prezident verí v skoré vyšetrenie príčiny

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier dúfa v skoré vyšetrenie príčiny kritického zdravotného stavu Navaľného. Dôležité je "zodpovedať otázku príčiny dramatického zhoršenia jeho zdravotného stavu", povedal Steinmeier v sobotu počas návštevy Rakúska v Salzburgu. "Verím, že všetci tí, ktorí vedia k vyriešeniu tejto otázky prispieť, tak skutočne aj urobia," dodal. Steinmeier je spokojný s tým, že Navaľnyj je "v nemocnici, kde sa oňho starajú lekári, ktorí majú dôveru jeho rodiny". Nemecký prezident kritikovi Kremľa Navaľnému zaželal rýchle a úplné zotavenie, "aby sa znova mohol vrátiť do práce".     

Ďalšie informácie oznámia rodine

Ďalšie informácie o stave Navaľného oznámia podľa Bizilje lekári či politikova rodina. Nemocnica Charité vo vyhlásení uviedla, že informácie o Navaľného zdravotnom stave zverejní po konzultácii s rodinou a až vyhotovia všetky testy.

Zvrat v prípade Navaľného:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP/Markus Schreiber)

Nemecké lietadlo so špeciálnym zdravotníckym vybavením dnes Navaľného spoločne s jeho ženou Juliou dopravilo zo sibírskeho Omsku, kde tamojší lekári ohlásili, že kritik Kremľa je v umelom spánku a jeho život nie je bezprostredne ohrozený.

Zvrat v prípade Navaľného:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP/Markus Schreiber)

Zvrat v prípade Navaľného:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP/DPA/Michael Kappeler)

Nie je jediný

Navaľnyj nie je pritom prvou prominentnou osobnosťou z Ruska či iných východoeuróskych krajín, ktorá sa v tejto najväčšej univerzitnej nemocnici v Nemecku liečila. Pred dvoma rokmi letecky previezli do Berlína s vážnymi príznakmi otravy zakladateľa ruského internetového portálu Mediazona a neoficiálneho hovorcu punkového projektu Pussy Riot Piotra Verzilova, ktorý sa neskôr liečil v Berlíne a ktorého prevoz vtedy takisto zariadila skupina okolo Bizilje.

V roku 2014 sa tam pre chronické problémy pohybového ústrojenstva a chrbta liečila bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková. V Nemecku - hoci nie priamo v Charité - sa od roku 2001 liečil na špecializovanej kardiologickej klinike aj bývalý ruský prezident Boris Jeľcin. V rokoch 2015 a 2017 bol dvakrát s príznakmi otravy hospitalizovaný opozičnej aktivista Vladimir Kara-Mürz. Obaja muži sú presvedčení, že boli otrávení kvôli politike.

Viac o téme: Zdravotný stavNemeckoAlexej Anatolievič NavaľnyjJaka Bizij
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu