Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Saudskoarabský princ chce zvýšiť zamestnanosť žien: Desať ich obsadí funkcie v mešitách

Mohamed bin Salmán
Mohamed bin Salmán (Zdroj: SITA/ AP)

RIJÁD - Saudská Arábia vymenovala do vedúcich pozícií v dvoch mešitách v Mekke a Medine desať žien. Stalo sa tak v rámci snáh korunného princa Muhammada bin Salmána zvýšiť zamestnanosť žien v kráľovstve, informovala agentúra AFP.

Podľa vyhlásenia správy mešít obsadia vymenované ženy rôzne pozície vrátane administratívnych a technických. Cieľom náboru je podľa vyhlásenia "posilnenie pozície saudskoarabských žien s vysokou kvalifikáciou a spôsobilosťami".

Zvyšovanie zamestnanosti žien je súčasťou programu "Vízia 2030" princa bin Salmána, ktorým chce podľa agentúry AFP docieliť ekonomickú diverzifikáciu kráľovstva a ukončiť jeho závislosť od ropy. V dôsledku iných reforiem môžu dnes ženy v Saudskej Arábií šoférovať a zrušila sa taktiež segregácia pohlaví na verejných priestranstvách a verejných podujatiach.

Reformy však sprevádza aj potláčanie disentu. Saudská Arábia sa stretla s kritikou za to, že zadržala a postavila pred súd tucet aktivistiek, ktoré predtým dlho bojovali za právo šoférovať. Niektoré zo zadržaných aktivistiek podľa agentúry AFP tvrdia, že ich vyšetrovatelia mučili a sexuálne obťažovali.

Viac o téme: Saudská ArábiaMekkaMedinaMohamed bin Salmán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu