Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Litva aj NATO schytali kritiku: Popierajú, že pri hraniciach Bieloruska zhromažďujú vojakov a tanky

Masívne nepokoje po prezidentských voľbách v Bielorusku
Masívne nepokoje po prezidentských voľbách v Bielorusku (Zdroj: SITA/AP Photo/Sergei Grits)

VILNIUS - Litva ako členský štát NATO v nedeľu vyhlásila, že nepredstavuje vojenskú hrozbu pre svojho suseda Bielorusko. Litva tak reagovala na bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, ktorý Severoatlantickú alianciu obvinil, že zhromažďuje vojakov pri západnej hranici jeho krajiny.

NATO tiež poprelo Lukašenkove obvinenia. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters. "Bieloruská kríza je politická a všetky obvinenia bieloruského vedenia o zasahovaní zahraničných vlád alebo hrozbách, ktoré údajne predstavujú, sú len pokusom presunúť vinu na niekoho iného a ospravedlniť svoje vlastné kroky," uviedol vo vyhlásení pre Reuters litovský minister obrany Raimundas Karoblis.

Medzinárodný vojenský výcvik sa v Litve uskutočňuje na základe dlhodobého plánu, vysvetlil minister. Litva usporiadala na svojom území 2.-14. augusta vojenské cvičenie, na ktorom sa zúčastnilo 1100 jej vojakov a 200 amerických vojakov a tiež desať vrtuľníkov americkej armády, ktoré doleteli z Poľska, uviedol hovorca litovskej armády.

Na tento mesiac už nie sú naplánované žiadne ďalšie manévre, dodal hovorca. Litovský minister zahraničných vecí Linas Linkevičius uviedol, že Lukašenkovo vyhlásenie o zhromažďovaní vojakov na hranici "je klamstvo" a jeho cieľom je vytvoriť zámienku pre pozvanie pomoci z Ruska.

Zásah Ruska "úplne zničí nezávislosť našej krajiny. Smutné," napísal na Twitteri Linkevičius. NATO tiež v nedeľu poprelo Lukašenkove tvrdenia, že neďaleko bieloruských západných hraníc zhromažďuje vojakov, a zdôraznilo, že pozorne sleduje situáciu v krajine po jeho spochybňovanom znovuzvolení za prezidenta.

Lukašenko totiž v nedeľu už skôr povedal, že 15 minút od bieloruskej hranice sa nachádzajú tanky a lietadlá vyslané na toto miesto 30 štátmi vojenskej aliancie NATO. "NATO nič v tomto regióne nezhromažďuje," uviedla vo vyhlásení hovorkyňa NATO Oana Lungescuová. "Mnohonárodná prítomnosť NATO vo východnej oblasti aliancie nie je hrozbou pre žiadnu krajinu. Je striktne obranná, primeraná a má zabrániť konfliktu a chrániť mier," dodala.

Kremeľ oznámil, že ruský prezident Vladimir Putin povedal Lukašenkovi, že Moskva je v prípade potreby pripravená vojensky pomôcť Bielorusku v súlade s ich zmluvou o vojenskej spolupráci a že na Bielorusko je vyvíjaný tlak zvonku.

Viac o téme: NATOBieloruskoLitva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu