Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Konečne dohoda: Turecko a Grécko súhlasili s rozhovormi o spore o ťažbu v Stredomorí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ANKARA - Šéf Severoatlantickej aliancie vo štvrtok uviedol, že Grécko a Turecko sa dohodli na začatí "technických rozhovorov" zameraných na zníženie rizika vojenských incidentov a nehôd vo východnom Stredomorí, kde sa títo členovia NATO dostali do napätého sporu okolo podmorských energetických zdrojov.

Predstaviteľ vlády v Aténach však vzápätí poprel nejakú dohodu s tým, že Turecko musí najskôr stiahnuť svoje vojenské lode z oblasti, kde vykonáva prieskum. Ankara na oznámenie zatiaľ nereagovala, informuje ďalej agentúra AP. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg zverejnil svoje vyhlásenie na webovej stránke Aliancie v rovnaký deň, ako Turecko oznámilo, že Rusko plánuje uskutočniť tento mesiac vo východnej časti Stredozemného mora námorné cvičenia zahŕňajúce ostrú streľbu.

"Grécko a Turecko sú vážení spojenci a NATO je dôležitou platformou pre konzultácie o všetkých otázkach, ktoré ovplyvňujú našu spoločnú bezpečnosť," píše sa v Stoltenbergovom vyhlásení. "Zostávam v úzkom kontakte so všetkými zainteresovanými spojencami s cieľom nájsť riešenie tohto napätia v duchu solidárnosti NATO."

Grécky predstaviteľ pre AP pod podmienkou anonymity povedal, že vyjadrenia o dohode "nezodpovedajú realite". Zdôraznil však, že Atény registrujú snahu generálneho tajomníka NATO o "vytvorenie mechanizmov pre deeskaláciu v rámci" Aliancie.

Jens Stoltenberg
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

Turecko oznámilo ruské manévre v upozornení pre námornú dopravu, podľa ktorého sa cvičenia budú konať 8. - 22. septembra a 17. - 25. septembra v oblastiach Stredozemného mora, kde turecké prieskumné plavidlá vykonávajú výskum ložísk ropy a zemného plynu. Grécko tvrdí, že táto sporná oblasť leží nad jeho kontinentálnym šelfom.

Moskva sa k cvičeniam zatiaľ nevyjadrila, Turecko ich však avizovalo po tom, ako USA oznámili čiastočné zrušenie 33 rokov platného zbrojného embarga na Cyprus. Ten vedie podobne ako Grécko spory s Tureckom o práva na ťažbu v Stredozemnom mori.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo štvrtok hovorila telefonicky s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, ktorého kancelária uviedla, že turecký líder žiada dohodu, v ktorej budú zdroje rozdelené "spravodlivo".

Erdogan zodpovednosť z eskalácie napätia súčasne pripísal Grécku, cyperským Grékom a krajinám, ktoré ich podporujú. Nemecko v súčasnosti zastáva rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ a usiluje sa neoficiálne sprostredkovať riešenie sporu okolo ťažby nerastným surovín v Stredozemnom mori.

Viac o téme: DohodaŤažbaNATOGréckoTureckoStredozemné more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu