Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Gruzínsko začalo spoločné vojenské cvičenie s jednotkami NATO: Prítomné sú tisícky vojakov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis)

TBILISI - Gruzínska armáda v pondelok začala spoločné vojenské cvičenie s jednotkami z viacerých členských krajín NATO, informovala agentúra AFP.

Na cvičení s názvom Noble Partner 2020 sa zúčastní približne 2800 vojakov z Británie, Francúzska, Poľska a USA. Cvičenie sa koná na základni Vaziani a výcvikovom stredisku neďaleko hlavného mesta Tbilisi. Gruzínsky premiér Giorgi Gacharia povedal, že tieto manévre sú "najdôležitejšou zložkou úsilia" v súvislosti s euroatlantickou integráciou krajiny.

Manévre sú podľa jeho slov "zárukou mieru v krajine" a nie sú zamerané proti nikomu. Cvičenie potrvá do 18. septembra. Lídri NATO sa v roku 2008 počas summitu v Bukurešti vyjadrili, že Gruzínsko "sa stane členom NATO", avšak k formálnemu zaradeniu krajiny medzi členov aliancie doposiaľ nedošlo, pripomína AFP. Kľúčoví členovia NATO totižto vyslovili obavy, že by takéto zaradenie mohlo rozhnevať Rusko.

Gruzínsko bolo kľúčovým nečlenským partnerom aliancie počas misií v Afganistane, a zúčastnilo sa aj na mierových misiách v Kosove, Iraku a Stredoafrickej republike. Gruzínsko si minulý mesiac pripomenulo dvanáste výročie päťdňovej vojny s Ruskom, ku ktorej viedlo aj rozhorčenie Moskvy nad rozhodnutím Gruzínska stať sa členom NATO.

Viac o téme: CvičenieVojaciArmádaVojenské cvičenieNATOGruzínsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu