Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Bieloruský diplomat na Slovensku je šokovaný z hrôz u neho doma! Podporujem demonštrantov

Ljaščeňa vo videu podporil protesty v Bielorusku Zobraziť galériu (2)
Ljaščeňa vo videu podporil protesty v Bielorusku (Zdroj: YouTube/Dmitriy Babenko, SITA/AP Photo/Sergei Grits)

MINSK/BRATISLAVA - Veľvyslanec Bieloruska na Slovensku Ihar Alexandrovič Ljaščeňa vyjadril solidaritu s protestami, ktoré v jeho vlasti vypukli po prezidentských voľbách. Na videu, ktoré zverejnil bieloruský server Naša Niva, Ljaščeňa kritizuje okrem iného zásah polície proti pokojným demonštráciám. Budúcnosť svojej krajiny vidí v pluralite politických strán.

"Som solidárny s tými, ktorí vyšli do ulíc bieloruských miest na pokojné pochody, aby bolo ich hlasom dopriate naslúchanie," uviedol Ljaščeňa na videu. Ako rodák z mesta Žodzina vyjadril veľvyslanec podporu robotníkom, ktorí tento týždeň vstúpili do štrajku v miestnej továrni na výrobu nákladných a banských vozidiel Belaz. "Rovnako ako všetci Bielorusi, aj ja som šokovaný príbehmi o bitkách a mučeniach, ktoré zažívajú moji spoluobčania. Na stránke tut.by je množstvo fotografií zachytávajúcich podliatiny a modriny," popisuje šokovaný veľvyslanec.

Na záberoch spoznal mŕtveho spolužiaka vlastnej dcéry

Ljaščeňa uviedol, že ho šokoval zásah bezpečnostných zložiek, ktoré podľa neho oživili tradíciu sovietskej tajnej polície NKVD v "tolerantným európskom Bielorusku 21. storočia". Na fotografiách zabitých mladých ľudí diplomat podľa svojich slov spoznal spolužiaka svojej dcéry, ktorý nikdy "nepatril medzi problémového človeka". Ljaščeňa vyjadril nádej, že budúcnosť krajiny bude založená na rešpektovaní názoru všetkých členov spoločnosti a pluralite politických strán. "Bielorusi si toto právo vytrpeli," zdôraznil.

Podľa ruskej agentúry RIA Novosti je Ljaščeňa prvým príslušníkom bieloruského diplomatického zboru, ktorý vyjadril podporu protestom proti režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. Tie vypukli pred týždňom po prezidentských voľbách, v ktorých podľa úradov Lukašenko svoju funkciu obhájil. Podľa opozície a demonštrantov boli voľby sfalšované.

"Na Slovensku reprezentujem Bielorusko a jeho obyvateľov, ktorí sú podľa ústavy jediným zdrojom moci v krajine. Stojím na ich strane. Tí, ktorí vyšli do ulíc pokojne protestovať, aby bol ich hlas vypočutý. Úprimne verím, že budúcnosť môjho Bieloruska bude založená na úcte k názoru všetkých vrstiev spoločnosti a zástupcov rôznych politických strán. Bielorusi to požadujú," hovorí v závere videa Ljaščeňa.

Posledný aktívny z radu sovietskeho ministerstva

Na videu sa sám 52-ročný diplomat označil za najstaršieho predstaviteľa niektorého zo zastupiteľských úradov Bieloruska v zahraničí a jediného aktívneho bieloruského veľvyslanca, ktorý pôsobil na sovietskom ministerstve zahraničia.

Video zaznamenala aj naša diplomacia

Video už obletelo internet a dostalo sa aj k nášmu rezortu diplomacie. „Slovenská diplomacia zaznamenala zásadné vyhlásenie bieloruského veľvyslanca na Slovensku. To, čo hovorí, len potvrdzuje aj naše hodnotenie súčasnej situácie v Bielorusku, ktorá je naozaj už taká vážna, že sa k nej verejne a kriticky vyjadruje aj predstaviteľ bieloruskej diplomacie. Je to signál od seniorneho bieloruského diplomata, ktorý takýmto odvážnym a jasným postojom prejavuje podporu spoluobčanom," reaguje na Ljaščeňovo videu minister zahraničných vecí Ivan Korčok.

Bieloruský diplomat na Slovensku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Viac o téme: AmbasádorBieloruskoIhar Ljaščeňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu