Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Veľké protesty v Bulharsku: Protivládni demonštranti žiadajú okamžitú demisiu premiéra

Protivládne protesty v Bulharsku
Protivládne protesty v Bulharsku (Zdroj: SITA/AP Photo/Valentina Petrova)

SOFIA - Po viac ako mesiaci protivládnych protestov demonštranti v stredu ultimatívne vyzvali bulharského premiéra Bojka Borisova, aby okamžite odstúpil. V prípade, že Borisov ich požiadavke nevyhovie, pohrozili, že vo štvrtok zablokujú mimoriadnu schôdzu parlamentu a premiéra k demisii donútia, informovala agentúra DPA.

Na sociálnych sieťach sa tiež objavili informácie, že v stredu v Sofii uskutoční protivládne zhromaždenie pred veľvyslanectvom Nemecka, ktoré v druhom polroku 2020 predsedá EÚ. Demonštranti predtým v stredu v Sofii opäť obsadili tri dôležité dopravné tepny, ktoré prehradili lavičkami, nádobami na odpadky či kvetináčmi alebo si tam postavili stany. Verejnú dopravu z týchto ciest museli odkloniť.

Zablokovaná bola v stredu aj diaľnica východne od Sofie, ktorá spája bulharskú metropolu s Belehradom a Istanbulom. Protesty proti súčasnej bulharskej vláde vypukli 9. júla a ich účastníci žiadajú demisiu kabinetu a nové voľby. Vládu premiéra Bojka Borisova z konzervatívnej strany Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB), ktorá je pri moci od roku 2017, demonštranti obviňujú z korupcie, mafiánskych praktík a väzieb na oligarchov.

Zároveň žiadajú odstúpenie Borisova i generálneho prokurátora Ivana Geševa. Borisov minulý týždeň v stredu pripustil svoju rezignáciu, ale podmienil ju pokračovaním súčasnej vlády do marca 2021. Strany vládnucej koalície však na svojom stretnutí o deň neskôr rozhodli, že Borisov zostane premiérom. Prieskumy verejnej mienky tento týždeň ukázali, že prebiehajúca vlna protestov v Bulharsku znižuje podporu Borisova a jeho strany GERB u potenciálnych voličov.

Viac o téme: PremiérProtestyDemisiaPožiadavkyBulharskoSofia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu