Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Protivládni demonštranti v Bulharsku nekončia: Opäť postavili stanové tábory a blokády

Protivládne protesty v Bulharsku Zobraziť galériu (2)
Protivládne protesty v Bulharsku (Zdroj: SITA/AP Photo/Valentina Petrova)

SOFIA - Protivládni demonštranti v Bulharsku sa v piatok večer zišli na ďalšom protestnom zhromaždení a v noci na sobotu opäť postavili vo viacerých mestách nové zátarasy na križovatkách i stanové tábory.

Stalo sa tak iba deň po tom, ako ich polícia odstránila s vysvetlením, že blokujú ulice a obťažujú miestnych obyvateľov, informovala v sobotu agentúra AFP. Okrem hlavného mesta Sofia sa zhromaždenia odporcov súčasnej vlády konali v piatok večer aj v mestách Varna či Plovdiv. Demonštranti v Sofii v noci na sobotu obsadili niekoľko dôležitých križovatiek a postavili aj tri nové stanové tábory chránené barikádami z kontajnerov na odpad, lavičkami či betónovými kvetináčmi.

Napriek predchádzajúcim varovaniam polícia, že budovanie zátarás a stanových táborov nedovolí, zatiaľ proti demonštrantom nezasiahla. Z policajných zdrojov sa však v sobotu dostali na verejnosť informácie, že demonštranti si pripravili kamene a fľaše na prípadnú obranu pri zásahu polície. Protesty proti súčasnej bulharskej vláde vypukli 9. júla a ich účastníci žiadajú demisiu vlády a nové voľby.

Protivládne protesty v Bulharsku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Valentina Petrova)

Vládu premiéra Bojka Borisova z konzervatívnej strany Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB), ktorá je pri moci od roku 2017, obviňujú demonštranti z korupcie, mafiánskych praktík a väzieb na oligarchov. Zároveň žiadajú odstúpenie Borisova i generálneho prokurátora Ivana Geševa. Borisov v stredu pripustil svoju rezignáciu, ale s podmienkou pokračovania súčasnej vlády do marca roku 2021.

Vládna koalícia však potom na svojom stretnutí vo štvrtok rozhodla, že Borisov zostane premiérom. Prieskumy verejnej mienky tento týždeň ukázali, že prebiehajúca vlna protestov v Bulharsku znižuje podporu Borisova a jeho konzervatívnej strany GERB u potenciálnych voličov.

Viac o téme: ProtestyDemonštrantiBlokádyBulharskoSofia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu