Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Taliansko schválilo ambulantné užívanie potratovej tabletky: Hospitalizácia nebude potrebná

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Taliansky minister zdravotníctva Roberto Speranza v sobotu na Twitteri oznámil zmenu usmernení týkajúcich sa potratovej tabletky v Taliansku. Ženy budú môcť užiť tabletku ambulantne a na prerušenie tehotenstva tak nebudú musieť nastúpiť na hospitalizáciu. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa ministra je toto rozhodnutie založené na vedeckých dôkazoch a je "dôležitým krokom vpred" v súlade s talianskym zákonom o potratoch z roku 1978. Ak chceli doteraz Talianky ísť na umelý potrat, museli nastúpiť do nemocnice, kde im podali liek mifepristón. Tento anti-hormón prerušuje tehotenstvo oddelením embrya od steny maternice.

Ženské skupiny a podporovatelia potratov, ktorí lobovali za ambulantné užívanie lieku, tvrdili, že požiadavka hospitalizácie ženy odrádzala vzhľadom na časté využívanie práva na výhradu svedomia talianskymi zdravotníkmi.

Tajomníčka talianskeho ministerstva zdravotníctva Sandra Zampa uviedla, že nastal čas na zmenu týchto usmernení, pretože posledných desať rokov preukázalo, že na užitie lieku nie je hospitalizácia nutná. Podľa nového znenia usmernení sa môže užiť do deviateho týždňa tehotenstva.

Viac o téme: TabletkaSchváleniePotratyUžívanieTalianskoHospitalizácie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu