Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Argentínsky prezident svoje slovo drží: Sľub o legalizácii potratov naplní čoskoro

Argentínsky prezident Alberto Fernandéz
Argentínsky prezident Alberto Fernandéz (Zdroj: TASR/AP Photo/Natacha Pisarenko)

BUENOS AIRES - Argentínsky prezident Alberto Fernandéz v utorok potvrdil, že dodrží sľub o legalizácii potratov, ktorý vyslovil v prezidentskej kampani. Informáciu priniesla agentúra AFP.

Fernandéz uviedol, že jeho vláda pracuje na posledných detailoch návrhu zákona, ktorý čoskoro predloží Kongresu. "Dokončujeme to," vyhlásil Fernandéz po tom, ako argentínske ulice zaplavili demonštranti, ktorí stredo-ľavicového prezidenta žiadali, aby sa opätovne verejne zaviazal k splneniu sľubu spred prezidentských volieb.

"Nechcem, aby táto téma vyvolala ďalšie spory medzi Argentíncami. Rešpektujeme všetkých. Nechcem tým vyvolať ďalšiu debatu," dodal. Argentínska spoločnosť je v téme potratov veľmi rozdelená. Po niekoľkoročných protestoch začal Kongres v roku 2018 za vlády prezidenta Mauricia Macriho historické rokovanie o legalizácii potratov, počas ktorého snemovňa poslancov návrh zákona schválila a senát ho následne zamietol.  

Fernandéz sľúbil, že v marci predstaví nový návrh zákona o legalizácii potratov, no ten bol pozastavený z dôvodu lockdownu, ktorý krajina vyhlásila pre pandémiu nového koronavírusu. "Zatiaľ čo sa toto všetko odohrávalo, potraty sa v krajine robili naďalej, pričom počas (takýchto) tajných potratov sa zranilo alebo prišlo o život mnoho žien," uviedol Fernandéz.

Hoci bol téme legalizácie potratov vo svojej kampani odovzdaný, pre tých, ktorí jeho rozhodnutie nepodporujú, zdôraznil, že "žiadna žena nebude k potratu donútená". Interrupcie sú v Argentíne zákonom povolené len v prípade, že tehotenstvo predstavuje hrozbu pre život alebo zdravie matky alebo ak je dôsledkom zakázaného konania ako znásilnenie.

Viac o téme: PotratyArgentínaAlberto Fernandéz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu