Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Zaujímavý experiment vedcov: Na koncerte sa pokúsia zistiť, ako sa šíri infekcia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LIPSKO - Nemeckí vedci plánujú vykonať 22. augusta v lipskej aréne experiment v podobe hudobného koncertu s účasťou 4000 dobrovoľníkov, kde sa pokúsia zistiť, ako sa nový koronavírus šíri na masových zhromaždeniach a ako tam ochrániť ľudí pred rizikom infekcie. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA.

Do projektu s názvom Restart-19 vedci stále hľadajú dobrovoľníkov, ktorý sa tohto experimentu zúčastnia. Doteraz sa prihlásilo 1400 ľudí, no projekt ráta s účasťou 4000 zdravých ľudí vo veku od 18 do 50 rokov. Projektu sa totiž budú môcť podľa portálu DW(Deutsche Welle) zúčastniť iba ľudia s negatívnym výsledkom testu na prítomnosť ochorenia COVID-19.

Účastníci koncertu, na ktorom vystúpi známy nemecký spevák Tim Bendzko, budú vybavení sledovacími zariadeniami, ktoré vedcom umožnia vytvoriť matematické modely a vypočítať tak riziko šírenia vírusu na masových podujatiach vo vnútorných priestoroch. Dobrovoľníci tiež dostanú prípravok na dezinfekciu rúk so svetielkujúcim účinkom, aby vedci následne mohli identifikovať povrchy, ktorých sa ľudia dotkli, ako aj miesta, kde by sa vírus mohol šíriť.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

Na koncerte výskumníci plánujú porovnať tri scenáre, ktoré im majú pomôcť nájsť najlepší spôsob, ako znížiť riziko prenosu nákazy. Prvého scenára sa zúčastní približne 4000 dobrovoľníkov. Tento scenár má spĺňať organizačné štandardy podujatí pred pandémiou, teda bez dodržiavania protivírusových opatrení. Druhého scenára sa zúčastní rovnaký počet ľudí, avšak tí budú musieť dodržiavať niektoré protivírusové opatrenia. 

Tretieho scenára sa zúčastní 2000 ľudí, ktorí budú medzi sebou musieť dodržiavať 1,5 metrové rozstupy. Vedci tiež plánujú simulovať príchod a odchod návštevníkov koncertu mestskou hromadnou dopravou a urobiť tak experiment čo najrealistickejší. Koncert je financovaný vládami nemeckých spolkových krajín Sasko a Sasko-Anhaltsko.

Viac o téme: KoncertExperimentInfekciaVedciŠírenieNemeckoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu