Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

EÚ predĺžila o ďalší rok sankcie uvalené na Severnú Kóreu: Predlžuje sa aj zákaz cestovania

Severokórejský líder Kim Čong-un
Severokórejský líder Kim Čong-un (Zdroj: SITA/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service)

BRUSEL - Európska únia (EÚ) vo štvrtok predĺžila o ďalší rok sankcie uvalené na Severnú Kóreu. Dôvodom je, že KĽDR naďalej pokračuje vo svojom jadrovom programe a vyvíjaní zbraní hromadného ničenia, informuje agentúra AP.

Sankcie sa týkajú 57 severokórejských predstaviteľov a deviatich inštitúcií, akými sa myslia rôzne spoločnosti, banky a iné organizácie. Tým o ďalší rok Únia predĺžila zmrazenie aktív i zákazy cestovania. Po roku sankcie voči nim opäť prehodnotí a rozhodne, či ich znova predĺži.

"Dlhodobý mier a denuklearizácia Kórejského polostrova musia byť dosiahnuté mierovými prostriedkami," uvádza EÚ vo svojom vyhlásení. Ďalej zdôrazňuje, že "diplomatický proces" musí pri dosahovaní tohto cieľa aj naďalej zostať "jedinými spôsobom".

EÚ uvalila v minulosti sankcie na viacero krajín, predovšetkým na Irán či Venezuelu. Sankcie voči Severnej Kórei, ktoré prvýkrát ohlásila v roku 2006, sú však vôbec najprísnejšími, k akým kedy pristúpila, píše AP. Tieto sankcie sú zamerané na úplnú, overiteľnú a nezvratnú denuklearizáciu Kórejského polostrova. Únia pri uvaľovaní sankcií na KĽDR aplikovala rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, no okrem nim sankcionovala aj tamojší finančný, obchodný a dopravný sektor prepojený s vývojom zbraní.

Viac o téme: ZbraneSankciePredĺženieCestovanie KĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu