Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Biden prisľúbil miliardy dolárov na zlepšenie rasovej rovnosti

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP/Matt Rourke)

WASHINGTON - Americký demokratický prezidentský kandidát Joe Biden v noci na stredu prisľúbil, že ak zvíťazí v novembrových voľbách, vyčlení desiatky miliárd dolárov na zlepšenie rasovej a ekonomickej rovnosti.

Biden počas prejavu vo svojom domovskom meste Wilmington ďalej uviedol, že posilní príležitosti pre podnikanie černošského, latinskoamerického a indiánskeho obyvateľstva Spojených štátov, informovala stanica BBC. Biden zároveň obvinil prezidenta USA Donalda Trumpa z podnecovania rasizmu v americkej spoločnosti a zo zlyhania pri riešení koronavírusovej pandémie. Volebný líder demokratov momentálne jasne vedie v národných prieskumoch.

Biden si podľa vlastného vyjadrenia vyberie svojho viceprezidentského spolukandidáta v prvom augustovom týždni, pričom má ísť o ženu. "Tieto voľby nie sú iba o hlasovaní proti Donaldovi Trumpovi. Sú o zápase s krízou, o pochopení ľudí a budovaní budúcnosti, ktorá je hodná ich odvahy a odhodlanosti," vyhlásil Biden. Tento bývalý viceprezident Baracka Obamu obvinil Trumpa z uplatňovania politiky rozdeľovania spoločnosti.

"Ide o pokus rozštiepiť krajinu. Americký ľud to však, našťastie, neprijíma," podotkol. Spôsob, akým prezident diskriminuje ľudí na základe farby pleti a krajiny pôvodu, je podľa Bidena "úplne nechutný". Takéhoto konania sa podľa Bidena dosiaľ okrem Trumpa nedopustil ani jeden prezident v dejinách USA.  "Žiadny republikánsky prezident, žiadny demokratický prezident. Mali sme tu rasistov, ktorí sa pokúšali o zvolenie za prezidenta, ale Trump je prvým (rasistom), ktorému sa to podarilo," vyhlásil ešte minulý týždeň Joe Biden.

Viac o téme: SľubRasaRovnosťJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu