Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Nemecku sa rozdávali tresty: Desať ľudí odsúdili za členstvo v ľavicovej organizácii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

MNÍCHOV - Vrchný krajinský súd v Mníchove v utorok udelil desiatim osobám tresty odňatia slobody za členstvo v organizácii, ktorú Turecko zaradilo na zoznam teroristov. Informovala o tom agentúra DPA.

Odsúdení sa - podľa súdu - v Nemecku zaoberali verbovaním nových členov pre Tureckú komunistickú stranu - marxisticko-leninskú (TKP-ML) a zbierali pre ňu aj finančné prostriedky. Hlavný obžalovaný bol odsúdený na šesť a pol roka odňatia slobody. Podporovatelia obžalovaných pred budovou súdu uskutočnili protest, mávali zástavami a držali transparenty s nápismi "Slobodu pre všetkých politických väzňov" a "Revolúcia nie je zločin".

Právnici odsúdených tvrdia, že obvinenia sú založené zväčša na výsledkoch tureckého vyšetrovania, a chcú proti rozhodnutiu súdu podať odvolanie. Súdny proces s deviatimi mužmi a jednou ženou sa začal v júni 2016. "TKP/ML nie je v Nemecku zakázaná a nie je ani na žiadnom teroristickom zozname," povedala právnička jedného z odsúdených. Dodala, že toto zoskupenie považuje za teroristickú organizáciu len Turecko.

TKP/ML bola podľa DPA založená v 70. rokoch minulého storočia, vedie kampaň s občasnými prejavmi násilia voči tureckému štátu. V Nemecku je pod dozorom spravodajských služieb; nie je tam však zakázaná.

Viac o téme: OrganizáciaSúd Nemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu