Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Poľský premiér Morawiecki vymenoval nových ministrov zahraničných vecí a zdravotníctva

Poľský premiér Mateusz Morawiecki.
Poľský premiér Mateusz Morawiecki. (Zdroj: SITA/AP Photo/Kerstin Joensson)

VARŠAVA - Poľský premiér Mateusz Morawiecki vo štvrtok vymenoval nových ministrov zahraničných vecí a zdravotníctva, informuje agentúra AP.

Morawiecki do funkcie ministra zahraničných vecí vymenoval Zbigniewa Raua, ktorý bol doteraz predsedom zahraničného výboru Sejmu. Profesor práva a bývalý vojvoda lodžského vojvodstva Rau nahradí na poste ministra Jaceka Czaputowicza, ktorý vo štvrtok podal demisiu.

Czaputowicz už v júli naznačil, že z funkcie možno odstúpi vzhľadom na to, že vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) avizovala, že po prezidentských voľbách zvažuje personálne zmeny vo vláde. Členovia tamojšej opozície vymenovanie Raua kritizovali a tvrdia, že nemá skúsenosti v diplomacii, pričom v minulosti chválil krajne pravicovú organizáciu a odsúdil hnutie za práva poľskej LGBT komunity.

Rezor zdravotníctva povedie Adam Niedzielski - ekonóm, ktorý dlhé roky pracoval v rôznych oblastiach verejných financií a správy. Naposledy pôsobil na čele národnej zdravotnej služby. Niedzielski nahradil kardiológa Lukasza Szumowského, ktorý tento týždeň podal demisiu po obvineniach týkajúcich sa obstarávania zdravotníckych pomôcok potrebných na boj proti pandémii koronavírusu. Szumowski všetky obvinenia poprel a svoju rezignáciou odôvodnil tým, že sa vracia k medicíne.

Viac o téme: VymenovanieMinistriPoľskoMateusz Morawiecki
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu