Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

OSN varuje pred možným nešťastím: Takmer sto migrantom hrozí utopenie v Stredozemnom mori

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana)

ŽENEVA - Približne 100 migrantov utekajúcich z vojnovej Líbye do dostalo v Stredozemnom mori do ťažkostí a môžu sa utopiť, varovala v pondelok OSN. Zároveň vyzvala na urýchlenú záchranu týchto ľudí. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Príchod leta a priaznivejšie podmienky na mori obvykle vedú k zvýšenému počtu pokusov o preplavenie Stredozemného mora, ale aj zhoršujúca sa situácia v Líbyi núti migrantov skúšať šťastie na mori a dostať sa takto do Európy.

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) v pondelok v tweete upozornila, že "v centrálnej oblasti Stredozemného mora sa stále na člne plaví okolo 95 migrantov, ktorí sa pokúsili ujsť z Líbye, a hrozí im utopenie". Táto agentúra OSN neposkytla ďalšie podrobnosti, ale zdôraznila, že "štáty a kapitáni lodí majú morálnu a zákonnú povinnosť zasiahnuť v núdzových situáciách na mori". Vlani sa pokúsilo preplaviť Stredozemné more vyše 100.000 migrantov, pričom vyše 1200 ich zahynulo, dodala IOM.

V príšerných podmienkach v Líbyi uviazli desaťtisíce utečencov a uchádzačov o azyl, ako aj migranti zo subsaharskej Afriky a Ázie dúfajúci v úspešnú plavbu do Európy. Zvrhnutie a zabitie dlhoročného líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího počas povstania, podporovaného NATO, v roku 2011 vyústilo do dlhých rokov zmätkov, ktoré využili prevádzači ľudí a Líbyu zmenili na kľúčovú trasu pre ilegálne pašovanie migrantov do Európy.

Situácia utečencov a migrantov sa zhoršila až do kritického stavu po tom, čo východolíbyjský vojenský veliteľ Chalífa Haftar spustil v roku 2019 útočnú operáciu proti hlavnému mestu Tripolis, a utrpenie znásobila aj pandémia nového druhu koronavírusu. Odchody migrantov z líbyjského pobrežia sa tento rok od januára do konca apríla zvýšili o takmer 300 percent oproti tomu istému obdobiu v roku 2019, dodala OSN.

Malta zachránila na mori 95 migrantov

Maltské ozbrojené sily zachránili v pondelok na otvorenom mori 95 migrantov po tom, ako sa ich plavidlu pokazil motor a začalo sa potápať. Informovala o tom agentúra DPA. Maltské úrady potvrdili, že skupina migrantov bude prevezená na pevninu, bližšie informácie však dosiaľ poskytnúť nevedeli. Migranti boli zachránení "veľmi ďaleko" od pobrežia Malty, stále sa však nachádzali v pátracej a záchrannej zóne Malty, píše tamojší denník Times of Malta s odvolaním sa na zdroje z maltskej vlády.

Skupine migrantov sa minula pitná voda a ich lodi hrozilo, že sa potopí, informovala v nedeľu organizácia Alarm Phone, ktorá pre migrantov na mori prevádzkuje horúcu linku. Organizácia tiež uviedla, že o migrantoch informovala maltské i talianske úrady, ktoré jej však neodpovedali. Alarm Phone zároveň ostro skritizovala Maltu za akciu poznačenú "30-timi hodinami bez pomoci" migrantom a "systematickými oneskoreniami", ku ktorým došlo v rámci pokusov o ich záchranu. Po naviazaní komunikácie s horúcou linkou bolo podľa organizácie počuť, ako ľudia na palube hovoria: "Na čo ešte (Malta) čaká? Zomierame tu."

V rovnakom čase zachránilo Taliansko skupinu 45 migrantov stratených na mori. Tých v nedeľu v noci presunuli na taliansky ostrov Lampedusa, informovala Alarm Phone. Práve tento ostrov zažíva v posledných dňoch veľký prílev migrantov. Jeho starosta Salvatore Martello cez víkend povedal, že ak sa situácia čoskoro nezlepší, tak vyhlási výnimočný stav.

Počas noci z nedele na pondelok priviezli na ostrov podľa talianskej agentúry ANSA viac ako 150 migrantov. Podľa tejto agentúry sa na ostrove s rozlohou 20 štvorcových kilometrov nachádza 1027 migrantov, najmä zo severnej Afriky. Na ostrove je síce jedno centrum pre migrantov, to má však oficiálne kapacitu len pre 95 ľudí.

Viac o téme: MoreVarovanieUtopenieHrozbaMigrantiLíbyaOSN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu