Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Bulharsko a Rumunsko: Silné sneženie odrezalo od sveta mestá a dediny

Potom, ako sneh zablokoval množstvo ciest, úrady vyhlásili stav núdze.
Potom, ako sneh zablokoval množstvo ciest, úrady vyhlásili stav núdze. (Zdroj: ČTK)

SOFIA - Silné sneženie v severovýchodnom Bulharsku spôsobilo výpadky elektrickej energie, zablokovalo cesty a odrezalo od sveta celé mestá a dediny. Miestne úrady vo štvrtok vyhlásili stav núdze.

Silné sneženie komplikovalo situáciu aj v susednom Rumunsku, dve najväčšie bukureštské letiská sú uzatvorené. Na letiskách uviazli tisícky cestujúcich. Sneženie zasiahlo aj časť Turecka, Grécka a západnú Európu.

Približne 311 bulharských dedín zostalo podľa miestnych zdrojov bez elektrickej energie, zásob potravín a pitnej vody. Potom, ako sneh zablokoval množstvo ciest, úrady vyhlásili stav núdze aj v severnom samosprávnom kraji Ruse. Teploty klesli na -15 stupňov Celzia a napadnutý sneh dosiahol dva metre. Na pomoc civilistom povolali armádu.

V Tureckej Ankare husté sneženie spôsobilo množstvo dopravných nehôd bez vážnych zranení. Na severe Grécka teploty klesli na -18 stupňov Celzia a napadnutý sneh blokuje cesty.

Ľad a sneh znemožňuje dopravu aj v západnej Európe. Tunel Mont-Blanc spájajúci Francúzsko a Taliansko je až do piatku uzatvorený. Vysoké teplotné rozdiely medzi oboma stranami môžu znefunkčniť ventiláciu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu