Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nepriaznivá situácia na hraniciach s Libanonom si vyžaduje vojenskú posilu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Mukhtar Khan)

TEL AVIV - Izrael posilní svoju vojenskú prítomnosť na hraniciach s Libanonom. Izraelská armáda vo štvrtok oznámila, že po vyhodnotení situácie tam vyšle dodatočné pechotné jednotky, informuje agentúra AP.

Podľa izraelských médií ide o reakciu na vyhlásenie Iránom podporovaného militantného hnutia Hizballáh. To pohrozilo odvetou za smrť jedného zo svojich vysoko postavených členov, ktorý prišiel o život v pondelok večer pri raketovom útoku v Sýrii pripisovanom Izraelu. Ten sa k nemu oficiálne nevyjadril.

Pri tomto útoku na vojenské ciele ležiace južne a západne od sýrskeho hlavného mesta Damask zahynuli podľa informácií sýrskych predstaviteľov ďalší štyria zahraniční bojovníci a najmenej sedem osôb utrpelo zranenia.

Libanon a Izrael neudržiavajú diplomatické vzťahy a sú v podstate vo vojnovom stave. Hizballáh je proiránske šiitské hnutie a jeho spojenci dominujú v libanonskom parlamente a podporujú súčasnú vládu. Príslušníci Hizballáhu bojujú v sýrskej občianskej vojne na strane tamojších vládnych síl. Hizballáh sa v minulosti zaviazal pomstiť za každého bojovníka, ktorého Izrael zabije v Sýrii.

Viac o téme: ArmádaIzraelLibanon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu