Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V Sýrii sa konajú parlamentné voľby, hlasovanie sa predĺži o štyri hodiny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DAMASK - Čas určený na hlasovanie v nedeľňajších parlamentných voľbách v Sýrii sa predĺži o štyri hodiny. Informovala o tom štátna tlačová agentúra SANA s odvolaním sa na právny výbor zodpovedný za priebeh volieb (HJCE).

 Volebné miestnosti v krajine sa zatvoria o 23.00 h miestneho času (22.00 h SELČ). Pôvodne sa mali zatvoriť o 19.00 h. Hlasovanie sa v nedeľu začalo o 7.00 h. Šéf výboru Sámir Zumrík povedal, že volebná účasť sa bude dať vyhodnotiť len po ukončení hlasovania. Účasť však označil za "dobrú". Hlasy budú spočítané v pondelok.

Sýrčania v nedeľu rozhodujú o novom zložení parlamentu v čase, keď vláda v Damasku zápasí s medzinárodnými sankciami a upadajúcou ekonomikou po tom, ako opätovne dobyla veľké časti vojnou zdevastovanej krajiny.

Viac ako 7400 volebných miestností otvorili ráno vo vládou kontrolovaných častiach Sýrie a po prvý raz aj v niekdajších opozičných baštách, informovala agentúra AFP. Očakáva sa, že Arabská socialistická strana obrody (Baas) prezidenta Bašára Asada a jej spojenci získajú väčšinu z 250 kresiel v parlamente v tretích voľbách, ktoré sa v krajine konajú od začiatku vojny pred deviatimi rokmi.

Hoci úrady povolili kandidovať viacerým politickým zoskupeniam, skutočná opozícia chýba, píše AFP. Voľby, ktoré v dôsledku koronavírusovej pandémie od apríla dvakrát odložili, prichádzajú v čase, keď má väčšina Sýrčanov obavy z rastúcich životných nákladov. Mnohí kandidáti sľubujú boj proti inflácii a zlepšenie infraštruktúry zničenej konfliktom.

V Sýrii žije viac ako 80 percent obyvateľov v chudobe, pričom im hrozí "bezprecedentná kríza hladovania", vyplýva z nedávneho varovania OSN. Podľa Svetového potravinového programu (WFP) ceny potravín v krajine za uplynulý rok stúpli o vyše 200 percent a dosahujú 20-násobnú úroveň oproti cenám spred vojny.

Hlasovať nemôžu milióny Sýrčanov, ktorí utiekli do zahraničia pred vojnou, ktorá si vyžiadala vyše 380.000 obetí na životoch. Pri predošlých voľbách v roku 2016 dosiahla účasť 57 percent. Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) vláda po sérii vojenských víťazstiev dosiahnutých s podporou kľúčového spojenca Ruska znova ovláda približne 70 percent územia krajiny.

Voľby sa tiež konajú v čase, keď si Asad tento mesiac pripomína 20 rokov od nástupu k moci, a niekoľko týždňov po tom, ako USA uvalili nové sankcie na Sýriu, zahŕňajúce aj prezidentovi manželku.

Najbližšie prezidentské voľby v Sýrii by sa mali uskutočniť v roku 2021, pričom kandidáti budú potrebovať písomný súhlas najmenej 35 členov parlamentu. Minister zahraničných vecí Walíd Mualim v júni vyhlásil, že Asad zostane v úrade "tak dlho, ako si to budú Sýrčania želať".

Viac o téme: HlasovanieParlamentné voľbySýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu