Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čína čelí kritike, Británia ju obvinila z porušovania ľudských práv v súvislosti s Ujgurmi

Dominic Raab
Dominic Raab (Zdroj: SITA/AP/Stephanie Lecoq)

LONDÝN - Spojené kráľovstvo v nedeľu obvinilo Peking z porušovania ľudských práv v súvislosti s menšinou Ujgurov v čínskej provincii Sin-ťiang, informovala agentúra AFP.

Správy o nútenej sterilizácii a masovom zadržiavaní v oblasti obývanej prevažne moslimami si podľa britského ministra zahraničných vecí Dominica Raaba vyžadujú medzinárodnú pozornosť. "Je jasné, že tam dochádza k hrubému a neslýchanému porušovaniu ľudských práv," povedal a označil tieto činy za "hlboko znepokojujúce".

Británia si chce podľa Raabových slov udržiavať pozitívne vzťahy s Čínou. Takéto správanie však nemôže nechať bez toho, aby naň neupozornila. Napätie medzi Britániou a Čínou sa v poslednom období zvýšilo, pripomína AFP.

Britská Národná bezpečnostná rada (NSC) v utorok 14. júla oznámila, že od budúceho roka už telekomunikační operátori nebudú môcť nakupovať technológie na výstavbu 5G sietí od čínskej spoločnosti Huawei. Obe krajiny majú takisto spor v súvislosti so zákonom o národnej bezpečnosti v Hongkongu, ktorý Čína prijala minulý mesiac.

Raab podľa svojich slov v pondelok poslancom Dolnej snemovne britského parlamentu oznámi ďalšie kroky Spojeného kráľovstva v spojitosti s týmto zákonom. Čínsky veľvyslanec v Spojenom kráľovstve Liou Siao-ming pre stanicu BBC povedal, že s Ujgurmi v Číne zaobchádzajú v súlade so zákonom tak isto, ako zaobchádzajú s ďalšími etnickými skupinami v krajine.

Liou Siao-ming Britániu varoval, že Čína bude "rázne reagovať" v prípade, že Londýn uvalí sankcie na čínskych predstaviteľov tak, ako to urobili USA. Americký prezident Donald Trump v júni podpísal zákon umožňujúci zavádzať sankcie voči Pekingu pre utláčanie a porušovanie práv Ujgurov v ich domovskom regióne, Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang.

USA navyše oznámili zákaz udeľovania víz a zmrazenie majetku troch čínskych predstaviteľov vrátane šéfa čínskej komunistickej strany v provincii Sin-ťiang. Peking reagoval zavedením protiopatrení.

Podľa odhadov OSN sa v internačných táboroch v Číne nachádza približne milión Ujgurov a príslušníkov ďalších turkotatárskych menšín. Osoby, ktoré tieto tábory zažili, vydávajú svedectvá o mučení, podvýžive a bití väzňov.

Viac o téme: Ľudské právaČínaVeľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu