Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hovorca vlády v Iráne pripustil možné zrušenie trestov smrti pre troch demonštrantov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TEHERÁN - Hovorca iránskej vlády Alí Rabií v sobotu vyjadril nádej, že rozsudok smrti pre troch mladých iránskych demonštrantov bude zrušený v reakcii na protesty na sociálnych sieťach, informovala agentúra DPA.

Úrady by podľa jeho vyjadrení mali brať do úvahy "rozsiahlu a zároveň súcitnú" reakciu občanov. Trojicu mladých mužov zatkli v novembri 2019 počas protivládnych protestov v Iráne, uvádza stanica BBC. Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) označila súdne procesy, ktoré viedli k trestom smrti, za nespravodlivé.

Iránske ministerstvo spravodlivosti v utorok 14. júla oznámilo, že najvyšší súd trojici mužov potvrdil rozsudky smrti. Trest smrti potvrdený najvyšším súdom je konečný a nedá sa zrušiť, uvádza DPA s odvolaním sa na právnych expertov.

Milióny Iráncov proti týmto rozsudkom protestovali na sociálnych sieťach. Viacero známych osobností sa podľa BBC pripojilo k tejto iniciatíve a plánované popravy mužov na Twitteri odsúdil aj americký prezident Donald Trump.

Hovorca iránskeho ministerstva spravodlivosti kritiku v súvislosti s rozsudkami odmietol a povedal, že muži boli vedúce osobnosti gangov. Údajne podpálili množstvo budov a poškodili aj dopravnú infraštruktúru. Minuloročné protesty v Iráne vypukli 15. novembra 2019 po oznámení zvýšenia cien pohonných hmôt. Nepokoje sa rozšírili do najmenej štyroch desiatok miest krajiny.

Viac o téme: Trest smrtiDemonštrantiIránAlí Rabií
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu