Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Niektorým štátom v USA dochádza remdezivir: Lekári musia rozhodovať, komu ho podať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Niektorým americkým štátom dochádza remdezivir - jediný liek schválený na liečbu pacientov nakazených koronavírusom -, zatiaľ čo iné štáty ho majú dostatok. Lekári sú nútení rozhodnúť sa, ktorým pacientom liek podať, píše spravodajská stanica CBS News.

S nedostatkom remdeziviru sa trápi ťažko zasiahnutá Florida, v ktorej chorobe COVID-19, ktorú spôsobuje nový druh koronavírusu SARS-CoV-2, podľahlo už takmer 4800 pacientov. Florida zaznamenala vo štvrtok rekordný počet 156 úmrtí v priebehu 24 hodín a približne 14.000 nových prípadov nákazy. Nemocnice hospitalizovali 9000 nakazených. 

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

"V ťažko zasiahnutých oblastiach ako Florida, Arizona, Texas dochádza niektorým nemocniciam remdezivir," uviedla Helen Boucherová, šéfka oddelenia infekčných chorôb v Tuftsovom zdravotnom stredisku v Bostone. "Nie je jasné, či je tento problém otázkou distribúcie, alebo ho (remdeziviru) nie je dostatok," dodala. 

"Bolo pre nás ťažké dostať sa k remdeziviru," uviedol Eliot Godofsky, špecialista na infekčné choroby v meste Bradenton na Floride. "Remdeziviru je veľa na miestach, ktoré ho nepotrebujú, a nedostatok na miestach, ktoré ho potrebujú""Je srdcervúce, že lekári sa musia rozhodovať, komu ho podať," dodal. Remdezivir môže urýchliť liečbu nakazených pacientov a zvýšiť ich šancu na prežitie, nedokáže ich však vyliečiť. 

Hlavným dôvodom nedostatku lieku je podľa Godofského komplikovaný a "chaotický" systém, akým remdezivir nemocnice získavajú. Spočiatku mal distribúciu na starosti Federálny úrad pre mimoriadne situácie (FEMA), neskôr štátne ministerstvá zdravotníctva a napokon federálne ministerstvo zdravotníctva. Federálne ministerstvo v súčasnosti rozdeľuje tento liek každé dva týždne na základe údajov o počte nakazených od jednotlivých nemocníc. To znamená, že úrady remdezivir nemocniciam dodávajú na základe neaktuálnych údajov. Boucherová tento systém prerozdeľovania označila za "veľmi pomalý". 

Pozitívnou správou však podľa nej je, že situácia sa od začiatku mája zlepšila. Niektoré štáty, v ktorých počet infikovaných klesá, začali posielať remdezivir do štátov, v ktorých sa epidemiologická situácia zhoršuje. Newyorský guvernér Andrew Cuomo v piatok oznámil, že pošle na Floridu remdezivir pre 280 pacientov. Dodávka dorazila v sobotu, potvrdilo floridské ministerstvo zdravotníctva. "Potrebujeme férový a transparentný proces," napísal na Twitteri Michael Ison, špecialista na infekčné choroby z Feinbergovej lekárskej fakulty Severozápadnej univerzity (NU) v Chicagu.

Viac o téme: LiekLekáriNedostatokŠtátyRozhodovanieUSAKoronavírusCOVID-19Remdezivir
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu