Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Obľúbené dovolenkové destinácie Slovákov sú bližšie k zavedeniu eura: Musia však dodržať tieto podmienky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Gettty Images)

BRUSEL - Chorvátsko a Bulharsko boli prijaté do takzvanej čakárne na euro, teda do mechanizmu výmenných kurzov označovaného ako ERM-2. Oznámila to dnes Európska centrálna banka (ECB).

V najbližších najmenej dvoch rokoch budú musieť obe tieto krajiny udržiavať kurz svojich mien v stanovenom pásme voči euru a nesmú svoje meny devalvovať. Až potom môžu zaviesť euro a rozšíriť počet členov eurozóny.

"Euro je hmatateľným symbolom európskej jednoty, prosperity a solidarity. Toto rozhodnutie uznáva dôležité ekonomické reformy, ktoré už Bulharsko a Chorvátsko uskutočnili, a zároveň potvrdzuje trvalú príťažlivosť jednotnej európskej meny. Budeme pri oboch krajinách stáť aj naďalej, keď podniknú ďalšie a konečné kroky pre vstup do eurozóny," uviedla dnes v reakcii predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.

Pre Bulharsko by prijatie eura podľa agentúry Reuters znamenalo významný prelom. Krajina v roku 2007 vstúpila do Európskej únie, panujú však okolo nej obavy kvôli organizovanému zločinu a relatívne vysokej chudobe obyvateľov. Bulharsko má v rámci EÚ najnižší výkon ekonomiky v prepočte na obyvateľa.

Pre Chorvátsko, ktoré do EÚ vstúpilo v roku 2013, predstavuje prijatie eura prostriedok na upevnenie jeho ekonomického rozvoja a stability po rozpade Juhoslávie v 90. rokoch minulého storočia. Mnohí Chorváti už teraz sporia v eurách a krajina usiluje aj o vstup do schengenského priestoru, napísala agentúra Reuters.

Dnes oznámený krok pripravuje cestu k prvému rozšíreniu eurozóny od roku 2015. Vtedy sa 19. krajinou, kde sa platí eurom, stala Litva. Zmyslom ERM-2 je stabilizovať meny pred faktickým zavedením eura. Bulharsko a Chorvátsko sa tak pripoja k Dánsku, ktoré je v tomto mechanizme už roky, hoci euro zaviesť nemieni.

Stredný kurz bulharskej meny bol na účely ERM-2 stanovený na 1,95583 leva za jedno euro. U chorvátskej meny stanovený stredný kurz činí 7,53450 kuny za euro, uviedla ECB. Zaviesť jedného dňa euro by s výnimkou Dánska mali všetky členské krajiny Európskej únie. Dánsko si spolu s Britániou hneď na začiatku vyjednalo trvalú výnimku a euro zaviesť nemusí. Británia medzitým z Európskej únie vystúpila.

Viac o téme: EuroČakáreňZavedenieBulharskoChorvátskoECBUrsula von der Leyenová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu