Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Peking zvyšuje nátlak: Americké médiá žiada o detaily týkajúce sa ich pôsobenia v Číne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

PEKING - Čína požiadala štyri americké médiá o poskytnutie podrobných informácií súvisiacich s ich pôsobením na čínskom území. Informovala o tom v stredu agentúra DPA.

Čínske úrady žiadajú od tlačových agentúr Associated Press (AP) a United Press International (UPI), ako aj od televízie CBS News a združenia verejnoprávnych rozhlasových staníc National Public Radio (NPR), aby im počas nasledujúcich siedmich dní poslali zoznam svojich zamestnancov a nehnuteľností.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien uviedol, že "táto požiadavka bola nevyhnutným protiopatrením v reakcii na neprimeraný nátlak na čínske médiá v USA". Americké úrady ktoré pred niekoľkými dňami pridali štyri čínske médiá — štátnu televíziu CCTV, tlačovú agentúru China News Service (CNS) a denníky People's Daily (Žen-min ž'-pao) a The Global Times vychádzajúci v angličtine — na zoznam zahraničných misií čínskej vlády, čiže majú podobné postavenie ako veľvyslanectvá a konzuláty v USA.

Podľa rezortu americkej diplomacie nejde o štandardné spravodajské médiá, ale v podstate o propagandistické nástroje čínskej komunistickej strany. Peking protiopatreniami pohrozil Washingtonu ešte minulý týždeň.

Piatim ďalším čínskym médiám bolo už v marci nariadené obmedziť počet ľudí, ktorých v USA môžu zamestnávať, a to zo 160 na 100. Stalo sa tak len mesiac po tom, ako boli zaradené medzi diplomatické misie. Čína vtedy odpovedala zrušením akreditácií všetkým novinárom z denníkov New York Times, Wall Street Journal a Washington Post.

Viac o téme: PôsobenieČínaPekingSpojené štátyAmerické médiá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu