Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na pôde EP vznikla Pozorovateľská skupina pre Hongkong: Jej členkou je aj Lexmann

Slovenská europoslankyňa Miriam Lexmann
Slovenská europoslankyňa Miriam Lexmann (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

BRUSEL - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) zriadili neformálnu Pozorovateľskú skupinu EP pre Hongkong. V utorok o tom informovala slovenská europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH), ktorá je jednou z iniciátoriek jej založenia.

Lexmann upozornila, že v súvislosti s novým čínskym zákonom o národnej bezpečnosti pre Hongkong a 23. výročím prechodu Hongkongu pod čínsku správu, založili poslanci EP skupinu, ktorej úlohou je monitorovať dianie v tejto osobitnej administratívnej oblasti. Skupina sa skladá z europoslancov z piatich rôznych politických skupín i členských štátov EÚ.

Na základe čínsko-britskej deklarácie z roku 1984 Británia odovzdala Číne svoju kolóniu Hongkong v roku 1997 s tým, že Peking mal garantovať zachovanie určitých slobôd a zachovanie trhového hospodárstva ešte 50 rokov po prechode pod čínsku správu. Mala sa zachovať aj justičná a legislatívna autonómia Hongkongu. Europoslanci však tvrdia, že po 23 rokoch porušuje čínska komunistická strana sľuby dané hongkonským občanom.

Podľa EP v Hongkongu existuje "jasná vôľa ľudí zachovať si vysokú mieru autonómie", čo je zosobnené protestným hnutím fungujúcim od roku 2014 a prodemokratickými demonštráciami, ktoré sa začali v roku 2019. Odpoveďou čínskej vlády je však "hrubá sila" a jednostranné zavedenie zákona o národnej bezpečnosti pre Hongkong.

Iniciátormi a predsedami novej skupiny sú nemecký europoslanec Reinhard Bütikofer (Zelení/Európska slobodná aliancia) a Miriam Lexmann (Európska ľudová strana). K nim sa pripojili litovský poslanec Petras Auštrevičius (Obnovme Európu), poľská europoslankyňa Anna Fotygová (Európski konzervatívci a reformisti) a španielsky europoslanec Juan Fernando López Aguilar (Socialisti a demokrati).

Cieľom skupiny je spojiť poslancov EP, aby spolupracovali v záležitostiach týkajúcich sa Hongkongu naprieč politickým spektrom ako aj s politickými predstaviteľmi z celého demokratického sveta vrátane britského parlamentu i Kongresu USA.  "Je dôležité, aby poslanci Európskeho parlamentu a politickí vodcovia z demokratických krajín na celom svete prejavili solidaritu s obyvateľmi Hongkongu a boli proti pokusom o podvrátenie hongkonskej autonómie, právneho štátu a základných slobôd, ako aj medzinárodných dohôd," uviedla Lexmann. Spresnila, že sloboda obyvateľov Hongkongu "je aj naša sloboda" a treba byť pripravení postaviť sa za slobodu kdekoľvek vo svete.

Bütikofer skonštatoval, že Peking sporným zákonom porušuje medzinárodné dohody. "Žiadna krajina by nemala byť schopná beztrestne porušovať medzinárodné normy a dohody. EÚ musí ukázať, že toto správanie sa nemôže a nebude tolerovať," uviedol europoslanec v spoločnej správe pre médiá.

Viac o téme: SkupinaPozorovanieEurópsky parlamentHongkongMiriam Lexmann
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu