Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Polícia v Hongkongu zatkla 180 demonštrantov: Až sedem z nich na základe nového zákona

Policajti zatkli demonštranta, ktorého tvár zasiahol paprikový sprej pred slávnostným zhromaždením pri príležitosti 23. výročia prechodu Hongkongu pod čínsku správu v Hongkongu Zobraziť galériu (2)
Policajti zatkli demonštranta, ktorého tvár zasiahol paprikový sprej pred slávnostným zhromaždením pri príležitosti 23. výročia prechodu Hongkongu pod čínsku správu v Hongkongu (Zdroj: TASR/AP)

HONGKONG - Hongkonská polícia v stredu uviedla, že zatkla najmenej 180 demonštrantov vrátane siedmich na základe nového zákona o národnej bezpečnosti, ktorý bol v utorok uvedený do platnosti. Informovala o tom agentúra AFP.

Tisíce ľudí sa aj napriek zákazu zhromaždili v uliciach Hongkongu, aby vyjadrili s novou právnou normou nesúhlas. Protesty sa konajú v deň výročia, keď Čína 1. júla 1997 prevzala túto bývalú britskú kolóniu pod svoju správu. Polícia na Twitteri napísala, že demonštrantov zatkla pre "účasť na nezákonnom zhromažďovaní, výtržníctvo, držanie útočnej zbrane a iné súvisiace trestne činy".

Kontroverzný zákon, ktorý v utorok jednohlasne schválili čínski zákonodarcovia, zakazuje v Hongkongu aktivity smerujúce k odtrhnutiu, podvratnú činnosť zameranú voči ústrednej vláde v Pekingu, zasahovanie zahraničia do miestnej politiky a terorizmus.

Demonštranti protestujú proti novému
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Vincent Yu)

Podľa kritikov obmedzí tento zákon slobody Hongkongu a je v rozpore s dohodou, ktorú Čína uzavrela s Britániou, keď ho prevzala pod svoju správu. Hongkong sa vtedy stal autonómnym územím Číny a mal platiť princíp "jedna krajina, dva systémy". Mnohí sa obávajú, že zákon bude v Hongkongu použitý na potlačenie akéhokoľvek nesúhlasu so systémom.

Viac o téme: ZatknutieZákonDemonštrantiPolícia Hongkong
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu