Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nová štúdia priniesla prekvapivé výsledky: Nebudete veriť, za aký čas slnko zničí KORONAVÍRUS

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON – Ďalšie zistenie vedcov o novom koronavíruse, ktorým sa dovedna celosvetovo infikovalo vyše 9-miliónov ľudí. Ich štúdia odhalila, koľko času stačí slnku na to, aby vírus zničilo.

Americkí virológovia prichádzajú s novým zistením. Podľa ich štúdie môže slnko zabiť najmenej 90 percent koronavírusu iba za 34 minút, a to na rôznych povrchoch.

Čítajte aj: KORONAVÍRUS Vedci odhalili, komu hrozí najčastejšie smrť! Títo pacienti by sa mali mať na pozore

Slnečné svetlo je podľa ich slov vo viacerých svetových metropolách mimoriadne účinné pri eliminácii vírusu, ktorý sa môže dostať na rôzne povrchy kašľaním alebo kýchaním.

Expertom sa navyše podarilo odhaliť, že vírus je najinfekčnejší počas prvých troch mesiacoch v roku.

Nová štúdia priniesla prekvapivé
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Dospeli tiež k záverom, že vzájomná izolácia je škodlivejšia než voľnejšie nariadenia. „Nútenie ľudí, aby ostali doma, mohlo zvýšiť nákazu osôb ochorením covid-19 medzi ľuďmi z tej istej domácnosti a medzi pacientmi a personálom v tej istej nemocnici alebo geriatrických zariadeniach. Naopak, zdraví ľudia vo vonkajšom prostredí, ktorí sú vystavení priamemu slnečnému žiareniu, môžu dostať menšiu dávku vírusu a vytvoriť si účinnejšiu imunitu voči tomuto ochoreniu,“ vysvetlili odborníci.

Nový koronavírus, ktorý spôsobuje ochorenie covid-19, usmrtil vo svete od vlaňajšieho decembra, keď sa prvýkrát objavil v Číne, zhruba 480.000 ľudí. Dovedna sa ním celosvetovo infikovalo vyše 9-miliónov ľudí, z ktorých sa viac ako 5-miliónov zotavilo.

Viac o téme: SlnkoŠtúdiaCovid-19Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu