Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

KORONAVÍRUS Vedci odhalili, komu hrozí najčastejšie smrť! Títo pacienti by sa mali mať na pozore

Infikoval sa zhruba rovnaký počet mužov ako žien
Infikoval sa zhruba rovnaký počet mužov ako žien (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

WASHINGTON - Miera úmrtnosti na nový koronavírus je 12-krát vyššia u pacientov s chronickými chorobami, než je to pri iných nakazených osobách. Vyplýva to zo štúdie amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) zverejnenej v pondelok, píše agentúra AFP.

Ako sa uvádza v správe CDC, medzi tri najčastejšie komplikácie, akými pacienti s ochorením COVID-19 trpeli, boli ochorenia srdca, cukrovka a pľúcne ochorenia. Správa CDC sa opiera o 1,3 milióna prípadov nákazy potvrdených na základe laboratórnych testov v období od 22. januára do konca mája. Autori štúdie mali však k dispozícii informácie o zdravotnom stave len pri 22 percentách pacientov. Srdcovocievne ochorenia malo 32 percent z nich, cukrovku 30 percent a chronickým pľúcnym ochorením, napríklad astmou, trpelo 18 percent ľudí nakazených koronavírusom.

Približne 20 percent pacientov s chronickými chorobami zomrelo v porovnaní s takmer dvoma percentami ľudí, ktorí boli okrem nákazy koronavírusom zdraví. Pri osobách v chronickom zdravotnom stave bola aj šesťkrát väčšia pravdepodobnosť (46 percent v porovnaní s ôsmimi percentami u pacientov bez iných komplikácií), že budú musieť byť hospitalizovaní. Osobám s chronickými ochoreniami hrozia vážnejšie dôsledky COVID-19, povedala lekárka a odborníčka na verejné zdravie pôsobiaca na univerzite Georgea Washingtona Leana Wenová. Zdôraznila však, že ťažký priebeh choroby či dokonca smrť sa môžu objaviť aj u predtým zdravých ľudí.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Celkovo bolo hospitalizovaných 14 percent nakazených pacientov a päť percent zomrelo, ako vyplýva z dostupných údajov. Spomedzi pacientov starších ako 80 rokov, ktorí koronavírusovému ochoreniu podľahli, mala chronické problémy polovica z nich. Nakazil sa zhruba rovnaký počet mužov ako žien, väčšie nebezpečenstvo ťažkého priebehu tejto infekčnej choroby však podľa CDC hrozilo mužom.

V ohrození je až 1,7 miliardy ľudí

Približne 1,7 miliardy ľudí má minimálne jeden dlhodobý zdravotný problém, ktorý "zvyšuje riziko vážneho priebehu choroby COVID-19 v prípade, že sa osoba nakazí (koronavírusom)", uvádza štúdia, o ktorej napísal vedecký časopis British medical journal, informovala v utorok agentúra DPA. Podľa odhadov štúdie, pôvodne publikovanej v časopise The Lancet Global Health, sa riziká plynúce z koronavírusovej pandémie zvyšujú v oblastiach so starším obyvateľstvom, napríklad v Európe, a v oblastiach s vyššou mierou nákazy HIV, ako je Afrika.

Autori štúdie pracovali s údajmi zo 188 krajín. Z nich zistili, že až 66 percent ľudí nad 70 rokov má aspoň jeden zdravotný problém, ktorý zvyšuje riziko vážneho priebehu COVID-19. Príkladom môže byť cukrovka alebo srdcovo-cievne ochorenie. Medzi pracujúcim obyvateľstvom percento klesá na 23 percent a medzi ľuďmi pod 20 rokov na päť percent.

Tieto čísla môžu pomôcť úradom v krajinách, ktoré uvoľňujú opatrenia zavedené v boji proti koronavírusu, uviedol Andrew Clark, jeden z autorov štúdie z Londýnskej školy hygieny a tropického lekárstva (LSHTM). Koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19, sa na celom svete od decembra minulého roka nakazilo viac ako osem miliónov ľudí. Chorobe podľahlo takmer 440.000 nakazených.

Viac o téme: PacientiChorobyúmrtnosťKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu