Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kanadský premiér žiada Čínu, aby prepustila dvoch Kanaďanov obvinených zo špionáže

Justin Trudeau
Justin Trudeau (Zdroj: SITA/Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP)

OTTAWA - Kanadský premiér Justin Trudeau v piatok tlmočil svoje sklamanie nad tým, že Čína obvinila dvoch Kanaďanov zo špionáže. Trudeau opäť vyzval Peking, aby kanadských občanov prepustil a umožnil im návrat do vlasti.

Bývalého kanadského diplomata Michaela Kovriga a podnikateľa Michaela Spavora zadržali v Číne ešte v decembri 2018. Ich zadržanie bolo považované za odvetu za to, že v Kanade predtým na žiadosť USA zatkli finančnú riaditeľku čínskej spoločnosti Huawei Meng Wan-čou.

Čína Kovriga podľa prokuratúry upodozrieva zo špionáže a odcudzenia štátnych tajomstiev. Spavor je podozrivý zo špionáže v súvislosti so štátnymi tajomstvami a z ich nepovoleného poskytovania zahraničným silám. Čína kanadským úradom umožňuje pravidelne sa stretávať so zadržanými mužmi. Úrady však Kovrigovi a Spavorovi nepovoľujú stretnúť sa s právnikmi a rodinnými príslušníkmi.

Spojené štáty vzniesli voči Meng a spoločnosti Huawei viacero obvinení vrátane bankového podvodu, marenia spravodlivosti a krádeže obchodných tajomstiev od spoločnosti T-Mobile. Najvyšší súd v kanadskej provincii Britská Kolumbia v máji oznámi, že Meng Wan-čou môže byť vydaná do USA, pretože obvinenia vznesené voči nej sú pokladané za trestné činy i v Kanade.

Viac o téme: ŠpionážČínaKanadaJustin Trudeau
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu