Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

NATO schválilo plán pre prípad druhej vlny pandémie KORONAVÍRUSU

Bol odsúhlasený núdzový plán pre prípad druhej vlny pandémie
Bol odsúhlasený núdzový plán pre prípad druhej vlny pandémie (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Ministri obrany členských krajín Severoatlantickej aliancie odsúhlasili núdzový plán pre prípad druhej vlny pandémie nového koronavírusu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.

Súčasťou plánu je vytvorenie spoločných zásob núdzového zdravotníckeho vybavenia. Počíta sa aj so zriadením krízového fondu v hodnote niekoľkých miliónov dolárov, z ktorého sa má nákup takéhoto vybavenia financovať. O dohode informoval generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na záver dvojdňového zasadnutia Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov, ktoré prebiehalo formou videokonferencie.

Neuviedol pritom, koľko prostriedkov bude vyčlenených pre krízový fond, ani to, kedy by malo dôjsť k vytvoreniu spoločných zásob zdravotníckeho vybavenia. Podľa šéfa NATO je na podrobnosti v tomto smere ešte priskoro. Niektoré členské krajiny však už podľa neho prišli s konkrétnymi prísľubmi, ktoré by sa mohli už čoskoro zrealizovať.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Hlavnou úlohou NATO bude podľa Stoltenberga zabezpečiť, aby kríza vyvolaná šírením nového koronavírusu nestala aj "bezpečnostnou krízou". Šéf Aliancie zároveň pripomenul, že NATO sa v posledných mesiacoch zapájalo do riešenia koronakrízy aj formou pomoci civilnému sektora, a to prostredníctvom prepravy základného zdravotníckeho vybavenia a pacientov a výstavbou poľných nemocníc.

Viac o téme: PlánPandémiaNATOKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu