Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Novozélandský parlament opäť upravil zákon o zbraniach

Policajti po streľbe v dvoch mešitách v meste Christchurch
Policajti po streľbe v dvoch mešitách v meste Christchurch (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Baker)

WELLINGTON - Novozélandský parlament schválil vo štvrtok už druhú reformu zbrojnej legislatívy od vlaňajších útokov v na mešity meste Christchurch, ktoré si vyžiadali 51 životov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Najvýznamnejšou zmenou, ktorú vo štvrtok odsúhlasili poslanci, je zavedenie nového registra, v ktorom budú musieť jednotlivci oprávnení vlastniť strelnú zbraň aktualizovať údaje pri každom nákupe alebo predaji zbrane. Sprísnené predpisy nadobudnú účinnosť už na budúci týždeň. "Zákon je navrhnutý tak, aby strelné zbrane neskončili v nesprávnych rukách. Prvýkrát sa v ňom uvádza, že vlastníctvo strelnej zbrane je privilégiom určeným výhradne pre zodpovedných a oprávnených vlastníkov," uviedol minister pre záležitosti polície Stuart Nash.

Ďalšie zmeny sa týkajú zákazu vysokorizikových strelných zbraní, ako sú krátke poloautomatické pušky. Sprísnené budú aj pravidlá pre obchodníkov so zbraňami. Skráti sa tiež doba platnosti zbrojného preukazu, a to z 10 na 5 rokov pre nových držiteľov oprávnenia, ale aj tých, ktorým bolo oprávnenie zrušené alebo sa jeho platnosť skončila.

Minulý rok v apríli, len pár týždňov po marcových útokoch v Christchurch, parlament takmer jednomyseľne schválil návrh zákona zakazujúci predaj a vlastníctvo poloautomatických zbraní armádneho typu a veľkokapacitných zásobníkov. Útoky v Christchurchi spáchal pravicový extrémista Brenton Tarrant pochádzajúci z austrálskeho štátu Nový Južný Wales, ktorý priznal vinu vo všetkých bodoch obžaloby.

Viac o téme: úpravaZbraneZákonNový Zéland
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu