Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Skvelá správa! Dovolenka v Chorvátsku vyjde lacnejšie: Pozrite sa, KOĽKO ušetríte na ceste

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ZÁHREB - Chorvátsko tento rok cez leto nezdraží mýto ani trajekty a ponechá ceny platné mimo sezónu. Ľudia tak oproti vlaňajšku môžu ušetriť desatinu až pätinu nákladov. Povedal to konateľ Travel Family Ivan Lackovič. Kvôli koronavírusu je teraz vyšší záujem o privátne formy bývania ako vily, penzióny a menšie hotely.

Väčšina Slovákov a Čechov cestuje do Chorvátska vlastnou dopravou. Tamojšia vláda podľa Lackoviča rozhodla, že od 15. júna do 14. septembra budú platiť pre mýto a trajekty mimosezónne ceny. Diaľnice inak v tomto období bývajú o desatinu drahšie, trajekty až o 20 percent. Mýtne pre osobný automobil medzi Záhrebom a Splitom zostane podľa Lackoviča za 181 kún (takmer 24 eur), namiesto minuloročných 200 kún (vyše 26 eur). Ak majú ľudia ENC prístroj, zaplatia za tento úsek zhruba o 22 percent menej, teda 141 kún (okolo 18 eur). Na ostrov Krk, na ktorý sa za cestu platilo 35 kún (vyše 4 eurá), sa ľudia dostanú zadarmo.

Odporúčame: KORONAVÍRUS O Chorvátsko je záujem: Cez aplikáciu sa prihlásilo už vyše 86-tisíc návštevníkov z cudziny

Travel Family teraz eviduje rast objednávok na pobyty pri Jadrane. „Záujem ľudí o dovolenku potvrdzujú čísla aj z portálu Chorvatsko.cz, ktorý v porovnaní s marcom teraz navštívi desaťkrát viac užívateľov, až desaťtisíc denne. Len počas týždňa vypravujeme tri plné autobusy do Chorvátska a objednávky stále pribúdajú,“ uviedol Lackovič. Z dôvodu vyššieho pocitu bezpečia ľudia tento rok častejšie volia ubytovanie v apartmánových domoch, penziónoch a privátnych vilách. Travel Family v tomto segmente podľa Lackoviča posilnila ponuku, na webe Chorvatsko.cz ponúka zhruba 12.000 ubytovania tohto typu.

Chorvátsko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages)

Enormný záujem o prenájom jácht v Chorvátsku tento rok hlási vyhľadávač Boataround.com. Vyhľadávanie lodí podľa spoluzakladateľa portálu Pavla Pribiša za posledný štvrť rok medziročne vzrástlo šesťkrát. Pokiaľ ide o zájazdy vlastnou dopravou, CK Fischer podľa svojho hovorcu Jána Bezděka eviduje najväčší dopyt práve po Chorvátsku, ďalej Rakúsku, Taliansku alebo Maďarsku, a podľa hovorkyne cestovnej agentúry Invia Andrey Řezníčkovej po Chorvátsku, Grécku či Bulharsku.

Split: Pamiatky a miestny
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Chorvátsko patrí dlhodobo k najobľúbenejším letným cieľom slovenských a českých turistov.

Slováci môžu okrem Česka, Maďarska a Rakúska bez problémov cestovať domov z Nemecka, Lichtenštajnska, Chorvátska, Bulharska, Grécka, Cypru, Malty, pobaltských krajín, Nórska, Dánska, Islandu, zo Švajčiarska a Slovinska.

Česi môžu od 15. júna cestovať bez obmedzenia do väčšiny európskych krajín. Negatívnym testom na covid-19 sa musia preukázať pri návrate z Portugalska, Poľska - Sliezskeho vojvodstva a Švédska.

Viac o téme: AutoChorvátskoDovolenkaPoplatkyCestovanieMýto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu