Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Sú vaše noci v posledných týždňoch nepokojnejšie? Odborníci vysvetľujú prečo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Časté nočné mory či podivné sny. Možno ste si všimli, že vaše noci sú v posledných týždňoch nepokojnejšie. Sníva sa nám o tom, čím žijeme. Je teda prirodzené, že v čase koronavírusu mávame negatívnejšie sny, píše francúzsky denník Le Figaro.

Perrine Rubyová z francúzskeho Štátneho ústavu zdravotníctva a lekárskeho výskumu (INSERM) uvádza, že na spánok a sny majú vplyv dva faktory: zmena životného štýlu a stres, inak povedané znepokojenie týkajúce sa covidu-19 a jeho vplyvu na našu spoločnosť. Spánok je narušovaný a časté nočné budenie vedie k tomu, že si sny viac pamätáme.

"Sme režisérmi našich snov," vysvetľuje klinický psychológ a psychoanalytik Gérard Pavy. "Sú výrazom našej súčasnosti i našej histórie. Karanténa vyostrila naše úzkosti a do našej fantázie prenikajú nepokojné prvky spojené s detstvom či prežitými traumami. Tie sa odrážajú v realite," hovorí.

Sú nočné mory nutne zlým znamením? "Jedna z hypotéz o funkciách snov hovorí, že náš mozog spracováva informáciu tak, aby znížil jej emotívnu silu," vysvetľuje Perrine Rubyová, ktorá má na mysli predovšetkým zlé sny o uzavretosti, udusení či chudobe. Psychoanalytik Pavy nie je udivený tým, že sa objavujú sny spojené s poriadkom, vzťahujúce sa k zákonu a previneniam. "Môže to byť veľmi konkrétne a súvisí to s túžbou porušiť predpis, napríklad že som išiel von bez povolenia. Pokiaľ ide o sny, žiadny ich výklad doteraz nebol nikdy vedecky potvrdený," zdôrazňuje.

Systém emotívnej regulácie môže rozhodne vysvetliť trochu bizarnú stránku snov v tejto dobe. "Je to mechanizmus, s ktorého pomocou sen zážitok zo dňa reguluje," vysvetľuje Perrine Rubyová. "Bizarnosť či metafora sna vytvára odlišnú emóciu a spája veci, ktoré k sebe normálne nepatria. To umožňuje získať odstup," dodáva.

Ak boli všetci v izolácii, je možné, aby mali akési kolektívne sny, ktoré by sa navzájom podobali? "To nie je nemožné," pripúšťa Gérard Pavy. "Život je divadlo a na jeho scéne je dnes Emmanuel Macron, vláda, testy na covid-19, lekári a zdravotné sestry, ktorým sme každý večer tlieskali. Tento rituál je pre všetkých rovnaký. Je teda možné, že tieto prvky nachádzame vo svojich snoch, ako rovnaké úryvky z románu," dodáva.

Viac o téme: SpánokPokojPandémiaPríčinaSnyNočné moryKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu