Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prezident Trump odmieta premenovať základne nazvané po južanských generáloch

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump odmietol výzvy na premenovanie desiatich vojenských základní pomenovaných po tzv. južanských generáloch z čias občianskej vojny v USA (1861-1865). Informovala o tom spravodajská stanica BBC.

Trump na Twitteri v stredu večer argumentoval, že uvedené základne sú súčasťou "veľkého amerického dedičstva" a víťazného boja za slobodu v oboch svetových vojnách. Premenovanie týchto "veľkolepých a legendárnych základní" preto Trumpova administratíva neplánuje. Pre mnohých Američanov symboly južanskej Konfederácie evokujú rasistickú minulosť krajiny, keď boli obyvatelia afrického pôvodu v južných štátoch USA zotročovaní a diskriminovaní.

Pamätníky s konfederačnymi symbolmi sa stali častým terčom útokov demonštrantov po nedávnom brutálnom zabití Afroameričana Georgea Floyda v Minneapolise. Minister obrany USA Mark Esper a jeho námestník Ryan McCarthy vyjadrili v pondelok ochotu diskutovať o premenovaní vojenských základní odkazujúcich na južanskú Konfederáciu. Trump však v stredu možnosť premenovania vylúčil.

Predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová v stredu vyzvala na odstránenie 11 pamätníkov Konfederácie z budovy Kapitolu vo Washingtone, v ktorej zasadá americký Kongres. "Pamätníky mužov, ktorí obhajovali krutosť a barbarstvo, aby dosiahli jednoznačne rasistické ciele, sú grotesknou urážkou týchto ideálov," napísala Pelosiová v liste adresovanom vedeniu výboru Kongresu USA, ktorý tieto sochy spravuje. "Ich sochy sú poctou nenávisti, a nie dedičstvu. Mali by byť odstránené," dodala.

Viac o téme: GeneráliPremenovanieZákladneDonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu