Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Burundský prezident Pierre Nkurunziza zomrel dva mesiace pred koncom svojho mandátu

Pierre Nkurunziza
Pierre Nkurunziza (Zdroj: SITA/AP/Berthier Mugiraneza)

BUJUMBURA - Burundský prezident Pierre Nkurunziza zomrel v pondelok vo veku 55 rokov na zlyhanie srdca, iba dva mesiace predtým, čo mal funkciu odovzdať víťazovi májových prezidentských volieb.

Vláda o jeho smrti informovala v utorok na Twitteri. V nemocnici v meste Karuzi ho hospitalizovali cez víkend. V pondelok sa jeho stav "náhle zhoršil". Vláda takisto uviedla, že od utorka vyhlási sedemdňový štátny smútok. Ako informovala agentúra AFP, v auguste mal prezidentský úrad od Nkurunzizu prevziať Evariste Ndayishimiye - víťaz volieb z 20. mája. Ndayishimiye je členom vládnucej strany Národná rada pre obranu demokracie - Sily na obranu demokracie (CNDD-FDD).

Nkurunziza sa prezidentom stal v roku 2005, keď ho zvolil parlament. Podľa vlastných slov si ho vybral Boh, aby viedol túto východoafrickú krajinu. Jeho rozhodnutie kandidovať za prezidenta aj tretíkrát - vo voľbách v roku 2015 - vyvolalo v krajine rozsiahle nepokoje, pri ktorých zomrelo najmenej 1200 ľudí. Nkurunziza vo voľbách napokon zvíťazil, ale jeho oponenti tvrdili, že sa tak stalo protiústavne, keďže v krajine platil zákon, ktorý prezidentovi umožňoval zastávať úrad najviac dve funkčné obdobia po sebe.

Bývalý vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn označil ešte v roku 2018 Burundi za jeden z "najproduktívnejších ľudských bitúnkov súčasnosti". Vláda Burundi následne požiadala Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR), aby ukončil svoju činnosť v krajine. Vyšetrovatelia OSN v správe z roku 2018 zverejnili dôkazy o popravách, svojvoľnom zatýkaní, mučení, sexuálnom násilí a zmiznutiach osôb, ktoré sa v Burundi udiali v rokoch 2017 a 2018.

Viac o téme: Zlyhanie srdcaPierre NkurunzizaBurdunská vláda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu