Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Izrael tento rok už vyše 1000-krát narušil naše hranice, povedal libanonský premiér

Hasan Dijáb
Hasan Dijáb (Zdroj: TASR/AP Photo/ Ali Fawaz, Lebanese Parliament media office)

BEJRÚT - Libanonský premiér Hasan Dijáb v stredu vyhlásil, že Izrael od začiatku tohto roka narušil pozemné, morské a vzdušné hranice Libanonu už viac než 1000-krát. Informovala o tom agentúra DPA.

"Celkovo Izrael narušil hranice Libanonu 374-krát na pevnine, 386-krát na mori len za posledných päť mesiacov a 250-krát vo vzduchu za posledné štyri mesiace," povedal Dijáb na stretnutí s veľvyslancami piatich stálych členov Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) - išlo o zástupcov Číny, Francúzska, Ruska, Británia a Spojených štátov. Libanon a Izrael nemajú vzájomné diplomatické vzťahy a sú v podstate vo vojnovom stave.

Dijáb zopakoval záväzok dodržiavať rezolúciu OSN č. 1701, ktorá ukončila 33-dňovú druhú libanonskú vojnu s Izraelom v roku 2006. Libanon podľa jeho slov v maximálnej miere dodržiava záväzky vyplývajúce z rezolúcie BR OSN, a to i napriek jej opakovanému porušovaniu zo strany Izraela. Libanonský prezident Michel Aún na rovnakom stretnutí vyzval na predĺženie mierovej misie OSN v južnom Libanone (UNIFIL), ktorej aktuálny mandát sa končí v auguste 2020. Úlohou dočasných jednotiek OSN v Libanone je dohliadať na dodržiavanie prímeria s Izraelom.

"Vďaka tomuto spojenectvu libanonskej armády a UNIFIL-u vládne na juhu (Libanonu) - v regióne plnom konfliktov a vojen - mimoriadny pokoj 14 rokov," citovala Aúna štátna tlačová agentúra NNA. Izraelský veľvyslanec pri OSN Danny Danon v máji povedal, že jeho krajina chce, aby mala misia OSN prístup ku všetkým oblastiam v Libanone. Libanonské proiránske hnutie Hizballáh, ktoré má na juhu Libanonu silný vplyv, však akúkoľvek zmenu mandátu UNIFIL-u odmieta.

Viac o téme: HranicePremiérIzraelLibanonBejrútHasan Dijáb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu