Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Trump sa rozprával s rodinou Afroameričana, ktorý zomrel po zásahu polície

(Zdroj: SITA/AP/Alex Brandon)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v piatok oznámil, že sa rozprával s rodinou Afroameričana Georgea Floyda, ktorý zomrel po zásahu polície v meste Minneapolis v štáte Minnesota. Video z incidentu sa rýchlo rozšírilo na internete a spustilo protesty v Minneapolise, ktoré nakoniec vyústili do násilia a rabovania.

"Rozprával som sa s členmi rodiny, s úžasnými ľuďmi," povedal Trump v Bielom dome. Ako poznamenala agentúra AFP, Trump si vyslúžil kritiku za svoje predošlé komentáre na Twitteri, keď označil demonštrantov za "násilníkov" a varoval, že "keď sa začne rabovanie, začne sa streľba". Trump vo svojich posledných komentároch uviedol, že podporuje pokojné protesty, ale poznamenal, že "nemôžeme dopustiť, aby situácia, ktorá sa stala v Minneapolise, vyústila do nezákonnej anarchie a chaosu... Georgeova rodina má právo na spravodlivosť a ľudia z Minnesoty majú právo na život v bezpečí".

Medzitým policajta bielej pleti Dereka Chauvina, ktorý kľačal na krku spútaného Floyda a ten neskôr zomrel, obvili z vraždy tretieho stupňa. Informovala o tom prokuratúra. Policajta už prepustili zo služby. "Bývalý policajt Derek Chauvin bol obvinený prokuratúrou okresu Hennepin z vraždy a zabitia," povedal novinárom okresný prokurátor Mike Freeman a spresnil, že pri tomto obvinení ide o vraždu tretieho stupňa.

Freeman uviedol, že očakáva, že možno budú vznesené aj ďalšie obvinenia proti trom iným policajtom, ktorí sa spolu s Chauvinom podieľali na Floydovej smrti. Odmietol však špekulovať o týchto prípadných krokoch.

Policajt Chauvin je zachytený na videu, ako v pondelok 25. mája najmenej päť minút tlačí kolenom na krk neozbrojeného, spútaného a ležiaceho Floyda. Za priestupok zatknutý 46-ročný Floyd sa sťažoval na bolesť a kričal, že nemôže dýchať. Postupne sa prestal hýbať aj rozprávať. Zomrel krátko na to, po prevoze do nemocnice.

Viac o téme: USADonald TrumpMinnesotaAfroameričanGeorge Floyd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu