Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Španielsko hlási 56 nových úmrtí: Podľa Simóna sa epidémia blíži ku koncu

Španieli stále nosia rúška
Španieli stále nosia rúška (Zdroj: SITA/AP Photo/Manu Fernandez)

MADRID - Španielsko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín len 56 nových úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus. Celkovo si tak pandémia koronavírusu v tejto krajine vyžiadala už 28.628 obetí, uvádza agentúra AP s odvolaním sa na najnovšie údaje tamojšieho ministerstva zdravotníctva.

Španielsko už šiesty deň eviduje menej ako 100 nových úmrtí za 24 hodín. Tamojší popredný epidemiológ a koordinátor ministerstva zdravotníctva pre boj s koronavírusom Fernando Simón pritom podľa AP tvrdí, že krajina je už "veľmi blízko" k tomu, aby mohla epidémiu považovať za skončenú. "Mohli by sme byť veľmi blízko k tomu, že úroveň (nákazy) vírusom bude prakticky nezistiteľná," povedal.

V Španielsku dosiaľ prostredníctvom tzv. PCR testov zaznamenali 234.842 prípadov nákazy novým koronavírusom, pričom za ostatných 24 hodín pribudlo 446 nakazených. Španielske ministerstvo zdravotníctva taktiež informovalo, že v 13 zo 17 španielskych autonómnych spoločenstiev a tiež enklávach Ceuta a Melilla neprijali za ostaných 24 hodín na tamojšie jednotky intenzívnej starostlivosti nijakých nových pacientov.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Španielsky parlament v stredu schválil predĺženie platnosti karanténnych opatrení o ďalšie dva týždne do 6. júna. Ide už o piate predĺženie od vyhlásenia núdzového stavu, ktorý bol zavedený 14. marca. Vláda tvrdí, že núdzový stav jej umožnil efektívne bojovať proti epidémii a výrazne znížiť počet obetí. Najviac úmrtí (950) zaznamenali v Španielsku 2. apríla. Od štvrtka je v Španielsku povinné zakrývanie nosa a úst všade na verejnosti, kde nie je možné dodržiavať odstup od iných osôb. V súčasnosti je už povinné zakrývanie dýchacích ciest v prostriedkoch hromadnej dopravy. Nariadenie platí pre všetky osoby staršie ako šesť rokov.

Viac o téme: úmrtiaŠpanielskoKoronavírusEpidémia. koniec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu