Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Americký prezident žiada otvorenie kostolov a modlitební

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/ AP Photo/Alex Brandon)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v piatok povedal, že kostoly a ďalšie modlitebne sú "nevyhnutné". Vyzval guvernérov amerických štátov, aby od víkendu povolili ich znovuotvorenie aj napriek ohrozeniu nákazou koronavírusom SARS-CoV-2.

"Miesta určené na modlitby ako kostoly, synagógy a mešity dnes určujem za nevyhnuté miesta, ktoré poskytujú nevyhnutné služby," povedal Trump počas narýchlo zorganizovanej tlačovej konferencie v Bielom dome. Dodal, že ak guvernéri jeho žiadosti nevyhovejú, bude ich musieť "prebiť". Podľa agentúry AP však nie je jasné, aké kompetencie chce na to použiť.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Niektorí guvernéri podľa prezidenta označili obchody s alkoholom a kliník vykonávajúce interrupcie za nevyhnutné, kostoly však nie. "To nie je správne. Napravím túto krivdu a označujem modlitebne za nevyhnutné", povedal prezident.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) pred týždňom pripravilo návrh opatrení na znovuotvorenie kostolov a ďalších modlitební. Opatrenia zahŕňali udržiavanie rozstupov medzi veriacimi a obmedzenie počtu ľudí. Zavedenie týchto opatrení však bolo posunuté o viac ako mesiac, až kým Trump vo štvrtok neočakávane zmenil prístup.

Koordinátorka pracovnej skupiny Bieleho domu pre koronavírus Dr. Deborah Birxová a hovorkyňa Bieleho domu Kayleigh McEnanyová neskôr na tlačovej konferencii podľa stanice CNN upozornili, že znovuotvorenie závisí od zváženia guvernérov a vedúcich náboženských predstaviteľov.

Viac o téme: OpatreniaDonald TrumpKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu