Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Skvelé správy z Ameriky: Nová vakcína má sľubné výsledky!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MASSACHUSETTS - Po niekoľkých mesiacoch v celoštátnych karanténach po celom svete v dôsledku pandémie koronavírusu možno konečne prichádza svetielko na konci tunela. Americká spoločnosť, ktorá vyvíja vakcínu v spolupráci s Národným zdravotným inštitútom oznámila výbornú správu. Zaznamenali totiž pozitívne výsledky u dobrovoľníkov.

Téme sa venuje zahraničná spravodajská televízia CNN. Vakcínu vyvíja zahraničná spoločnosť Moderna. Tá totiž testovala svoju vlastnú vakcínu a hlási výborné správy. Dobrovoľníci, ktorí dostali vakcínu na Covid-19 od spoločnosti Moderna, mali podľa biotechnologickej spoločnosti, ktorá spolupracovala s Národnými zdravotníckymi inštitúciami na vývoji vakcíny, skoré pozitívne výsledky.

Za výskumníkov prehovoril doktor spoločnosti Moderna Tal Zaks. Ten je optimistický a povedal, že ak budú budúce štúdie sľubné, vakcína spoločnosti by mohla byť verejnosti sprístupnená už v januári. „Toto je absolútne skvelá novina a správa, na ktorú mnohí už nejaký čas čakajú,“ povedal novinárom Zaks.

KORONAVÍRUS Skvelé správy z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Tieto skoré údaje teda pochádzajú z klinickej skúšky prvej fázy, ktorá zvyčajne študuje malý počet ľudí a zameriava sa na to, či je vakcína bezpečná a vyvoláva imunitnú reakciu. Výsledky ale zatiaľ neboli publikované vo vedeckých časopisoch. 

Spoločnosť Moderna, so sídlom v meste Massachusetts, je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie jedným z ôsmich vývojárov na svete, ktorí uskutočňujú klinické pokusy na ľuďoch s vakcínou proti novému koronavírusu . Ďalší dvaja, Pfizer a Inovio, sú tiež v Spojených štátoch, jeden je na Oxfordskej univerzite v Británii a štyria sú v Číne.

Postup pri testovaní

V prvej fáze sa testuje rôzne množstvo očkovacej látky, či je potrebné očkovať raz alebo opakovať očkovanie, rovnako sa sleduje aj toxicita látky, vedľajšie účinky a množstvo a kvalita protilátok a T-buniek. T-bunka je typ leukocytu (bielej krvinky pozn. red.), ktorý je hlavnou regulačnou bunkou špecifickej imunity.

Po podaní vakcíny vedci následne u ôsmich ľudí zisťovali prítomnosť protilátok. U všetkých zaznamenali podobnú, alebo vyššiu hladinu protilátok, ako tomu bolo pri pacientoch, ktorí sa prirodzene zotavili z nového koronavírusu. 

KORONAVÍRUS Skvelé správy z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V druhej fáze sa očkuje vybranou vhodnou dávkou, testuje sa bezpečnosť, toxicita, kvalita imunitnej odpovede a nežiadúce účinky látky. Okrem toho sa zisťuje, či sa získava celoživotná imunita, alebo je potrebné očkovanie opakovať.

V tretej fáze sa testuje bezpečnosť vakcíny a kvalita imunitnej reakcie. Porovnáva sa, koľko ľudí, ktorí boli zaočkovaní, prekonalo infekciu oproti ľuďom, ktorí neboli zaočkovaní. V druhej fáze sa počet testovaných zvyšuje na stovky, v rámci záverečnej fázy už ide o tisíce.

Aj keď vakcína mala v laboratóriu sľubné výsledky, nie je známe, či bude chrániť ľudí vo zvyšku sveta. Americká vláda pre potraviny a liečivá schválila, aby spoločnosť v júli začala štúdie fázy 2, ktoré zvyčajne zahŕňajú niekoľko stoviek ľudí, a Moderna plánuje začať rozsiahle klinické skúšky, známe ako štúdie fázy 3. Zvyčajne ide o desiatky tisíc ľudí.

„Ukazuje sa, že protilátka sa neviaže iba na vírus, ale zabránila vírusu infikovať bunky,“ povedal doktor Paul Offit, člen panelu NIH, ktorý stanovuje rámec pre vakcínové štúdie v USA. Nie je však jasné, či prirodzená infekcia prepožičiava imunitu opätovnej infekcii, a podobne nie je jasné, či vakcinácia prepožičiava imunitu. „To je dobrá otázka a pravdou je, že to ešte nevieme,“ povedal Zaks. "Budeme musieť vykonať formálne testy účinnosti, kde očkujete veľmi veľa ľudí, a potom ich budete sledovať v nasledujúcich mesiacoch, aby ste sa uistili, že ochoreli," uzavrel doktor.

Viac o téme: VýskumVakcínaUSAKoronavírusModerna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu