Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Fiasko iránskeho námorníctva: Počas cvičenia si zasiahli vlastné plavidlo, hlásia 19 obetí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TEHERÁN - Na 19 stúpol počet obetí nedeľňajšieho incidentu, pri ktorom iránska raketa zasiahla počas manévrov vo vodách Ománskeho zálivu vlastné podporné plavidlo. Nešťastie si vyžiadalo aj 15 zranených. S odvolaním sa na pondelkové vyhlásenie iránskeho ministerstva obrany o tom informovala agentúra AP.

K udalosti došlo neďaleko iránskeho prístavného mesta Džásk, kde raketa nedopatrením zasiahla podpornú loď Konárak triedy Hendídžán. Pôvodné správy iránskych médií hovorili o jednom mŕtvom. Príčinou nešťastia bola podľa iránskej televízie skutočnosť, že zasiahnuté plavidlo, ktorého úlohou bolo presúvať cvičný terč, sa v čase streľby dostatočne nevzdialilo od cieľa.

Loď bola podľa správ iránskych médií v roku 2018 prerobená tak, aby mohla odpaľovať protilodné strely. Plavidlo holandskej výroby bolo dlhé 47 metrov a na palube malo väčšinou posádku zloženú z 20 námorníkov. V službe bolo od roku 1988.

Ako pripomína AP, iránske médiá len zriedka informujú o nešťastiach pri bojových cvičeniach, čo zdôrazňuje závažnosť nedeľňajšieho incidentu. Ten sa stal v čase zvýšeného napätia vo vzťahoch medzi Iránom a Spojenými štátmi v blízkosti strategicky dôležitého Hormuzského prielivu, cez ktorý putuje až 20 percent svetových dodávok ropy.

Viac o téme: CvičenieZásahNámorníctvoIránTeherán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu